Борисов иска план за изплащане на забавените заплати в болниците в Ловеч и Враца

OFFNews Последна промяна на 21 май 2018 в 16:58 1930 1

Премиерът Бойко Борисов е разпоредил да се създаде механизъм, който да гарантира редовното изплащане на възнагражденията на лекарите и медицинския персонал в болниците във Враца и в Ловеч, въпреки наложените на лечебните заведения запори от кредиторите им.

Той е поискал министрите на финансите и на здравеопазването да предложат как точно да стане това, съобщиха от правителствената пресслужба. 

Общата сума на дължимите заплати за месеците от февруари до април в двете болници е в размер на 1 873 113 лв.

Очаква се на заседанието на правителството в сряда министърът на здравеопазването да предложи осигуряване на необходимите средства за разплащане на просрочените задължения за възнаграждения и осигурителни вноски на медицинския персонал и служителите от двете болници.

В разговор с двамата министри премиерът посочил, че разбира техните аргументи като финансисти, но не може да допусне професионалисти, положили висококвалифициран труд, да бъдат лишени от добросъвестно изработените си заплати.

"Демотивирането на тези специалисти би могло да има тежки последици за здравето и живота на хората в областните центрове и в областите Враца и Ловеч", коментирал Борисов и  подчертал, че спазването на финансовата дисциплина по отношение разходването на публични средства е основен фактор за гарантирането на адекватни здравни грижи, но контролните функции не са задължение на редовия медицински персонал и той не може да бъде държан отговорен за действия или бездействия на ръководствата на болниците.

Премиерът настоял и за по- строг контрол върху законосъобразността на сключваните от лечебните заведения договори и изрази очакване, че виновните за лошото финансово състояние на болниците в Ловеч и Враца ще понесат отговорността си.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

7635

1

kokoten

22.05 2018 в 09:57

...мамина Мутра,къде беше когато герберската измет крадеше като за последно(особено във Враца),а сега ще ми говориш за планове и други глупости....и какво стана с тая прокуратура,докога ще чакаме да видим обвинен за кражбите на тия 18 млн лева от болницата във Враца,ама най-лесно е да се закриват болници и отделения,принципа е,колкото по-малко отделения и болници,толкова по-малко ядове....