Край на изолацията на деца заради COVID в Израел

OFFNews 21 януари 2022 в 15:20 1477 0

Нафтали Бенет

Снимка Getty Images, архив

Нафтали Бенет

Карантината за деца и младежи до 18 г. заради COVID се премахва напълно в Израел, считано от четвъртък. Решението, взето след обсъждане между Министерството на здравеопазването и педиатри, обявиха министър-председателят Нафтали Бенет и министрите на здравеопазването Нитцан Хоровиц и образованието Ифат Шаша-Битон. Нови правила заменят сегашната политика на изолация, пише The Jerusalem Post.

Децата ще правят антигенни тестове два пъти седмично - в първия ден от седмицата неделя и в сряда. Ако резултатите са отрицателни, детето е продължи да ходи на училище, както обикновено. Учениците ще получават по три безплатни антигенни теста веднъж на няколко седмици, за да се намали финансовата тежест върху родителите.

Как се борят с COVID в Израел - проф. Еял Лешем пред OFFNews

Всички деца и младежи от 0 до 18 г., без значение дали са ваксинирани, или не, повече няма да се самоизолират, ако са контактни с човек COVID-19. Само ако антигенният им тест е положителен, ще трябва да си останат у дома.

"Ние поемаме отговорност. Този ход изисква отговорност и от вас, родители, да тествате правилно. Ако дете има симптоми или положителен резултат, просто не го изпращайте на училище", каза Бенет.

Здравното министерство препоръча трета доза ваксина за високорисковите деца на възраст между 5 и 11 г. Такива са децата с диабет, компрометирана имунна система, затлъстяване. Препоръката е на база резултати от проучване за защитата, която ваксината осигурява на децата срещу Омикрон. То установило, че децата, ваксинирани през последните два месеца, са по-добре защитени срещу Омикрон, отколкото неваксинираните и тези, които са ваксинирани преди повече време. Децата между 5 и 11 г., които са били ваксинирани с две дози през последните два месеца, са били два пъти по-защитени от неваксинираните си връстници. Тийнейджърите между 12 и 15 г. с бустерни дози, поставени през последните два месеца, са 4 пъти по-защитени от неваксинираните.

На основание резултатите от изследването, което е извършено от изследователи от Министерството на здравеопазването, Weizman Institute of Science в гр. Реховот, Haifa Technion, Еврейският университет в Йерусалим и Sheba Medical Center в Тел Хашомер, министерството е решило да препоръча бустерна доза за децата от 5 до 11 г. в рискови групи с надеждата това да ги предпази от настоящата Омикрон вълна. Дозата ще бъде адаптирана за деца, както и предишните две.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови