Коронавирусът по света: лек спад на смъртните случаи и заболеваемостта

Темповете на разпространение на коронавируса и на смъртността от заразата обаче остават на най-високите си нива от началото на пандемията

OFFNews 14 май 2021 в 11:57 1022 0

В световен план заболеваемостта и смъртните случаи от COVID-19 отбелязват лек спад през изминалата седмица, с над 5,5 милиона отчетени нови случаи и над 90 000 нови смъртни случаи. В сравнение предишната седмица заболеваемостта и смъртността се е понижила с 4 процента, предаде БТА.

Световната здравна организация (СЗО) оповести тази седмица, че в глобален план се наблюдава плато на заразяванията и смъртните случаи от COVID-19, като в повечето региони има спад на бройките, включително в двете Америки и Европа, които са най-тежко засегнатите.

Генералният секретар на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус, който тази седмица се ваксинира срещу коронавирус, обаче определи това плато като неприемливо високо.

Темповете на разпространение на коронавируса и на смъртността от заразата обаче остават на най-високите си нива от началото на пандемията. Намаляване на новите случаи за изминалата седмица се отчита в Европа и Източното Средиземноморие, докато в Югоизточна Азия ръстът на новозаразените продължава да следва възходяща траектория за девета поредна седмица и се отчита допълнително нарастване с 6% за миналата седмица.

Основна причина за това е влошаващата се епидемична обстановка в Индия. Азиатската държава се бори с вариант на коронавируса, който според СЗО се е разпространил в 44 други държави. Този вариант бе класифициран като "обезпокоителен" от СЗО тази седмица, по-специално защото е по-заразен, и в това отношение се присъединява към другите три варианта - британския, бразилския и южноафриканския. На второ място по заболеваемост се нарежда Западнотихоокеанският регион.

По данни на СЗО смъртността от COVID-19 се е увеличила значително в Западнотихоокеанския регион - с 34% процента и Югоизточна Азия ( с 15%), но е намаляла в Европа (с 18%), Източното Средиземноморие (с 13%), Северна и Южна Америка (с 4%), а също така в Африка (с 3%).

От началото на пандемията в света са регистрирани 161 851 386 случаи на заразяване с коронавирус, а 3 359 148 души са починали, по оповестени днес данни на специализирания сайт Уърлдомитър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!