Коронавирусът мутира, но не става по-заразен

OFFNews 25 ноември 2020 в 16:53 1595 0

Новият коронавирус мутира, докато се разпространява по света, но никоя от документираните мутации не го прави по-вирулентен, твърдят британски и френски учени, цитирани от Ройтерс.

В изследване на глобална база данни с вирусни геноми от 46 723 души с COVID-19 от 99 държави, учените идентифицираха над 12 700 мутации, или промени, във вируса SARS-CoV-2.

"За щастие установихме, че никоя от тези мутации не дава възможност на COVID-19 да се разпространява по-бързо" - каза Луси ван Дорп от института по генетика към Лондонския университетски колеж. - Трябва да останем бдителни и да продължим да наблюдаваме новите мутации, особено с излизането на ваксините".

Вирусите мутират и някои от тях, като грипните вируси, се променят непрекъснато. Повечето мутации са неутрални, но някои могат да са в полза или ущърб на вируса. Някои могат да намалят и ефективността на ваксините. Когато вирусите се променят, ваксините трябва да бъдат адаптирани.

Проф. Франсоа Балу, който също е работил по изследването, казва, че засега резултатите от него не поставят под въпрос ефикасността на ваксините. Той обаче предупреди, че скорошното им въвеждане в употреба може да упражни нов селективен натиск върху вируса и той да мутира, за да се опита да избегне човешката имунна система.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Нейчър къмюникейшънс". В него са участвали учени от Лондонския университетски колеж и Оксфордския университет, от френския център Сирад и университета на Реюнион. Данните са събрани до юли 2020 г.

От 12 706 идентифицирани мутации 398 са наблюдавани многократно и независимо. Специалистите са се фокусирали върху 185 от тях, които са се появили поне три пъти (независимо) през пандемията. Данни, която й да е от по-разпространените мутации, да увеличава вирулентността на вируса, няма. Повечето мутации са неутрални за вируса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови