Кои антибиотици трябва да се избягват през бременността

OFFNews 21 февруари 2020 в 10:07 8605 0

Снимка Pixabay

Приемът на макролидни антибиотици, през първия триместър на бременността, повишава риска от поява на увреждания при децата. Това показват резултатите от мащабно британско изследване, публикувано в медицинското издание The BMJ.

Макролидните антибиотици (еритромицин, кларитромицин, азитромицин) се използват широко за лечение на бактериални инфекции, включително и такива, които се разпространяват по полов път. По правило именно те се предписват на хората, които са алергични към пеницилина, казват медиците.

Специалистите от Лондонския университетски колеж проучили данните на повече от 180 хиляди деца, чиито майки са приемали пеницилин или антибиотик от групата на макролидните през бременността или година преди нея. При анализа на информацията били отчетени потенциалните рискови фактори от възникване на вродени увреждания - употреба на алкохол или наркотици, тютюнопушене, хипертония и диабет.

Медиците установили, че за разлика от приема на пеницилин в първия триместър от бременността, при използването на макролидните антибиотици рискът от раждане на дете с увреждане е 55% по-висок. Експертите открили нарушения във функциите на нервната, сърдечносъдовата, стомашно-чревната или половата система. Особено висок е рискът от вродени пороци на сърдечносъдовата система.

Приемът на макролиди до бременността или в по-късен период (втори, трети триместър) не застрашава плода от поява на увреждане, твърдят специалистите. Учените не са открили установили и връзка между лечението с посочените антибиотици и повишения риск от ДЦП, епилепсия и аутизъм.

Авторите на изследването подчертават, че бременните жени с бактериална инфекция не трябва да се отказват от антибиотиците, защото липсата на лечение може да е много по-опасна за плода.

"Резултатите ни показват, че е най-добре макролидните антибиотици да се избягват, ако могат да се използват други медикаменти", казва Хенг Фън, ръководител на изследването.

В изследване проведено по-рано антибиотиците от споменатата група бяха посочени като относително безопасни през първия триместър. Сега тази теория е опровергана.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови