Кацаров: Няма проблем с приема в болниците

Според здравния министър страната може да мине през кризата без пълен локдаун, учениците се връщат в клас на 8 ноември

OFFNews 03 ноември 2021 в 14:49 3947 4

Снимка Архив/БТА

Проблем от гледна точка на невъзможност хората да бъдат лекувани или хоспитализирани няма, което ни кара да мислим, че можем да минем през кризата и без пълен локдаун."

Това заяви здравният министър Стойчо Кацаров в интервю за "Дневник"

По думите му няма причина за промяна на противоепидемичните мерки. Няма промяна и в намерението учениците да се върнат в клас на 8 ноември.

Здравното министерство е избрало два доставчика на тестове за учениците от 1 до 4 клас. Първоначално договореното количество е 400 хил. теста, които по думите му ще стигнат поне за няколко седмици, а впоследствие ще се обявят нови поръчки. Тестовете ще бъдат правени единствено под формата на плюене на децата в торбичка, без да се бърка в устата им, и при негативен резултат те ще могат да учат присъствено.

Проби ще се взимат два пъти седмично - в понеделник и четвъртък по време на първия час.

По-големите ученици в общини със заболеваемост над 500 на 100 хил. души за 14 дни също ще могат да се върнат в клас при направен тест, съобщи Кацаров, който ще подпише днес заповедта.

Поръчката за тестовете, предназначени за тях, ще бъде направена "през следващите седмици". На учителите пък ще бъде изискван сертификат за COVID-19 за ваксиниране, преболедуване или отрицателен тест, като изследванията и за тях ще бъдат безплатни и ще се правят на място в училище. Към тази седмица заболеваемостта в почти цялата страна пък е над предела от 500 на 100 хил. души на двуседмична база.

Министърът увери още, че се следят "един куп" показатели и се прави оценка на риска. Ако тази оценка покаже, че ситуацията излиза от контрол, може да се променят мерките, които съществуват в момента. Той не назова конкретни нива на заболеваемост, при които може да има определени действия в тази посока, въпреки че по-рано зам.-министърът Александър Златанов обяви, че при над 9000 пациенти в болница ще се предприемат действия за частичен локдаун за хората над 60 г.

По думите на д-р Кацаров мерките работят и е нужно време, за да дадат резултат. Той призова за съучастието на всички, които са отговорни за спазването им. 

Министърът посочи, че реално сега страната ни е в пълен локдаун, с изключение на ситуации, в които е осигурена безопасна среда.

"Ако обектите не работят в безопасна среда, това е равносилно на това да не работят. От епидемиологична гледна точка рискът е един и същ", каза Кацаров.

Това, което преживяваме в момента е най-тежката от всички COVID вълни досега, категоричен е той. Заразените в момента на седмична база са близо 30% повече, спрямо която и да е от предходните вълни.

"В същото време обаче, хоспитализираните са с 25% по-малко. Това се дължи на подобрената извънболнична грижа. Част от случаите не стигат до болница, защото са лекувани в извънболничната помощ и като цяло здравната система се справя доста по-добре от предишните вълни. Това се дължи на по-добрата организация, на направеното планиране още през лятото и на натрупания опит както в Спешната помощ, така и в болниците, на новите COVID зони, които създадохме преди месец и изпълняват своята функция", обясни здравният министър Стойчо Кацаров.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1730

4

Ivan

03.11 2021 в 19:15

Мерките на Стойчо & Со. се свеждат до : 1. ваксинирайте се ,ако може денонощно и на ваша отговорност и 2. Умира един и настаняват следващия от опашката заболели на негово място (място в болница!?). Нещо като системата в концентрационните лагери на Райха и ГУЛАГ.За лечение и дума да не става! Цяло лято щракаха с пръсти и си вадиха кирливите ризи... Здравните ми осигуровки-зАбрави! Индо-българите не ги плащат от измислянето им, но зеят като бесни ако не дойде линейка на 5-та минута да обслужи 12-13-годишна родилка! На 14-ти да гласуват само тези със Зелен сертификат, родата на партийните лидери и всеки, който ги е харесал. Корнелия 2 пъти кихна и се насра, но за нея веднага се отвори легло у ВБ, Банкянския главоч има пожизнена резервация у Правителствена болница... Ама ние да мрем! Кой тогава ще им гласува, плаща издръжката чрез преки и косвени данъци???

6145

3

kokoten

03.11 2021 в 17:47

Тъпаци,ще измрете,щото не се ваксинирахте навреме.....а приема си върви,ама в състоянието в което постъпват хората не възможно да се направи кой-знае какво...смъртността си е смъртност,вари я,печи я,все си е 2%....ако се бяхте ваксинирали,идиоти,щеше да е два пъти по-малко,така че,не прехвърляйте проблема от здравата глава на болната...и накрая колкото и да псувате,запомнете - приоритетно ще измрат тези които не са се ваксинирали(за спазването на мерките да не говорим)....

4164

2

Egocentric Eccentric

03.11 2021 в 16:15

Вероятно визира приема в моргите.

Които са си част от болниците, де.

Така че технически е прав.