Как излекуваха мъж, болен повече от една година от COVID-19

OFFNews 09 ноември 2022 в 07:30 2805 0

Снимката е илюстративна.

Снимка БГНЕС/Благой Кирилов

Снимката е илюстративна.

Мъж е бил болен от COVID-19 в продължение на 411 дни и дори след цялото това време на битка с болестта британски учени най-накрая са успели да го излекуват. Как се е случило това разказва проучване, публикувано в рецензираното академично списание Clinical Infectious Diseases

То хвърля светлина върху използваната методология, за да се помогне на този пациент да се освободи от болестта след повече от една година симптоми и положителни тестове.

Как е възможно човек да е заразен с COVID толкова дълго време?

Пациентът е 59-годишен. Преди да се зарази, е претърпял бъбречна трансплантация. Това понижило имунната му система и довело до така наречената устойчива COVID инфекция. Състоянието се среща рядко и не е същото като дълъг COVID, нито повтарящи се заразявания с коронавирус. По-скоро е COVID-19, който просто не си отива месеци наред, или дори години, и през цялото време симптомите продължават.

Пациентът се заразил през декември 2020 година и продължил да дава положителни тестове за вируса до януари 2022 г.

Изследователите били изумени. Започнали да проучват защо продължава толкова дълго. Така открили, че той все още е заразен с COVID-19, но това е вариантът В.1 (Делта). Този по-ранен вариант вече почти е изчезнал и по-нови варианти, като Омикрон, вече заемат централното място.

Мъжът бил подложен на лечение с няколко различни терапии, подходящи за по-новите варианти на коронавируса, но те не дали резултат.

"Мислехме, че ще умре" - признава Люк Снел - лекар със специалност "Инфекциозни болести" от Guy's and St Thomas' NHS Foundation Trust.

Как са успели да го излекуват

Именно фактът, че пациентът е имал само В.1 е помогнал за излекуването му, защото терапии, прилагани на по-ранен етап в пандемията и изоставени по-късно, са се оказали ефективни при него. Използвайки новата информация, специалистите намерили верния път към лечението му. Те комбинирали две терапии, които по-рано не са се използвали заедно, моноклоналните антитела казиривимаб и имдевимаб, и ги приложили на пациента в безсъзнание чрез назална тръба.

"Като по чудо той се изчисти. Може би това е пътят, по който трябва да третираме много трудните, устойчиви инфекции", казва Снел и подчертава, че това лечение може и да не се приложи при нормалните случаи на COVID.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови