Изследване: Хормонът на глада влияе на паметта

OFFNews Последна промяна на 19 октомври 2020 в 11:43 1712 0

Снимка Pixabay

Специалисти от САЩ са установили, че хормонът на глада може да повлияе на паметта, съобщи "Сайънс дейли". Освен че отговаря за глада, хормонът грелин съобщава на тялото кога да "презареди" и също така помага за регулиране на метаболизма.

Авторите на настоящото изследване от университета на Южна Калифорния са провели експеримент, резултатите от който разкриват пряка връзка между мозъка и червата. За целите му са използвани лабораторни мишки, информира БТА.

Специалистите са изследвали въздействието на хормона грелин върху когнитивните способности на гризачите.
Когато са нарушили способността на грелина да комуникира с блуждаещия нерв и съответно да влияе на нервната система, която предава сигнали от мозъка към стомашно-чревния тракт, учените са установили, че животните се хранят по-често.

Оказало се, че те забравят, че са яли, поради което започват отново да търсят храна. В резултат на това е наблюдаван дисбаланс в нивата на кръвната захар и затлъстяването. Интересното е, че гризачите са си спомняли откъде идва храната, но епизодите със самото хранене са се изтрили от паметта им.

Учените се надяват, че откритието им ще доведе до разработването на нови методи за лечение на диабет, наднормено тегло, епилепсия, болест на Алцхаймер и други.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !