Quantcast

Изследване: Антителата срещу COVID-19 изчезват за 2-3 месеца

OFFNews Последна промяна на 22 юни 2020 в 18:00 4876 1

Нивата на антитела у пациентите, преболедували Ковид-19, падат рязко за два-три месеца след отзвучаването на инфекцията, съобщи Ройтерс.

Това е установило изследване на китайски учени сред пациенти, боледували със симптоми и инфектирани без симптоми на заболяването. Находката им повдига въпроса за продължителността на имунитета срещу новия коронавирус, отбелязва агенцията.

Резултатите от изследването, публикувани в сп."Нейчър медисин", очертават риска от използването на т.нар. "имунизационни паспорти" срещу Ковид-19 и подкрепят тезата, че е нужно дълго време да се спазва социална дистанция и да се изолират рисковите групи пациенти, казват учените.

Здравните власти в някои страни като Германия например дискутират дали е етично и практично да се позволява на хора, при които е установено, че имат антитела срещу новия коронавирус, да се движат по-свободно, отколкото останалите.

Китайското изследване обхваща 37 пациенти със симптоми на Ковид-19 и 37 заразени, които не проявяват симптоми. Учените установяват, че при тези от тях, които са дали положителен резултат на теста за имуноглобулин Г (IgG) антитела, след два-три месеца се отчита рязък спад от около 90 на сто на антителата. Този вид антитела е основен за човешкия организъм и го пази от вируси, бактерии и гъбички.

Автори на изследването са учени от филиал на Китайския център за контрол и предотвратяване на заболяванията и техни колеги от други китайски институции.

Проучването не отхвърля възможността други части на имунната система да осигуряват защита от новия коронавирус, коментира Цзин Дун-Ян, професор по вирусология в университета на Хонконг, който не е участвал в изследването.

Някои клетки запомнят как да се справят с вируса след първата си среща с него и могат да осигурят надеждна защита, ако се срещнат повторно с инфекцията. Учените все още изследват дали този механизъм работи срещу новия коронавирус.

/БТА

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

9968

1

emanuilis

22.06 2020 в 22:22

Е и? Това не означава, че пак ще развият клинична изява при нов контакт с вируса.