Испания влиза в четвърта вълна на пандемията

OFFNews Последна промяна на 15 април 2021 в 09:07 1680 0

Четвъртата вълна на епидемията в Испания вече е факт, според данни на Министерството на здравеопазването, предаде БТА.

Въпреки че при нея на този етап не се наблюдава рязък скок на заболелите, а по-скоро плавна тенденция на нарастване, средната заетост на интензивните отделения, включително и на пациенти без COVID-19, е над 50 %. В Каталуния, Мадрид, Кантабрия и Ла Риоха надвишава 60 на 100, а в 6 от другите автономни региони е над 70%. Удължава се и престоят на пациентите в болница.

10 474 са новите случаи на COVID-19 и 131 са починалите за последното денонощие. Данните показват, че честотата се увеличава в цялата страна, с изключение на Канарските острови, Валенсия, Галисия и Мурсия. В Сеута, Страната на баските, Андалусия, Мелия, Навара и Мадрид се надхвърлят 250 случая на 100 000 жители.

В момента в интензивни отделения са над 2000 тежко болни пациенти, а заетостта в тях не е спадала от средата на септември.

„Тъй като е видно, че започва четвърта вълна, настроението сред персонала е потиснато“, казва директорът на интензивното отделение в Hospital de La Princesa, Мадрид. Те са имали само три по-леки седмици между 3-тата и 4-тата вълна и вече са на ръба на силите си.

Разочарование предизвиква и факта, че планираните ваканции трябва отново да бъдат отложени, казва той. Надеждата беше във ваксинацията, но проблемите с "Астра Зенека" и "Янсен" допълнително нагнетяват напрежението.

Хората също са уморени от едногодишната пандемия и постоянно променящите се правила, а здравните власти уверяват, че ще успеят да ваксинират 70 % от населението до лятото. Досега с една доза са повече от 8 250 000 души, а 3 185 000 имат и двете дози.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови