Ирландия временно спира ваксинациите с Астра Зенека

OFFNews 14 март 2021 в 14:13 1436 0

Ирландските здравни власти препоръчаха ваксината на "Астра Зенека" срещу коронавируса да бъде спряна като "предпазна мярка", след като в Норвегия бяха съобщени случаи на образуване на кръвни съсиреци без доказана връзка с ваксинацията на този етап, предаде Франс прес.

Комисията, която отговаря за програмата за ваксинация в Ирландия, препоръчва още тази сутрин мярката, която вече е въведена в редица страни, в името на принципа на предпазните действия, съобщи главният санитарен инспектор Ронан Глин, цитиран в комюнике.

Препоръката бе дадена след доклад на норвежката агенция, отговаряща за здравните продукти, в който се посочват "четири нови тежки случая на кръвни съсиреци" след поставяне на ваксината на британско-шведската лаборатория, уточни АФП.

Норвегия, също като Исландия и Дания, обяви в четвъртък, че спира поставянето на ваксината на "Астра Зенека" като предпазна мярка заради опасенията от образуването на кръвни съсиреци. България направи същото в петък, а Тайланд забави кампанията си по ваксиниране.

Фармацевтичната група заяви в петък, че нейната ваксина не води до никакъв "повишен риск" от кръвни съсиреци.

Въз основа на "анализ на данни за сигурността, свързани с над 10 милиона регистрирани случая, нямаме никакво доказателство за повишен риск от белодробна емболия", подчерта "Астра Зенека".

Световната здравна организация заяви в петък, че "няма причина ваксината да не се използва" и че засега не е открита никаква следствена връзка между нея и образуването кръвни съсиреци.

Европейската агенция по лекарствата все пак посочи, че има вероятност от следствена връзка поне в някои от докладваните 41 случаи на вероятна анафилаксия, наблюдавани при близо 5-те милиона ваксинации в Обединеното кралство.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!