Инфекциите, които дебнат децата в пясъчниците

OFFNews 03 юли 2019 в 12:14 4567 0

Снимка Pixabay

Пясъчниците са любимо място за игра на децата през лятото. На пръв поглед това е безопасно развлечение, но може да причини инфекции и гъбични заболявания.

Всички инфекции попадат в пясъчниците чрез фекалиите и урината на животните. Според инфекционистите заразите в тези места за игра се предават най-често от кучетата, котките, гълъбите и чрез почвата.

Кучетата

Кучешките фекалии са потенциални източници на глисти, опасни за човека. Най-разпространените сред тях са кръглите червеи Toxocara canis. Бездомните кучета боледуват от токсокароза 13 пъти по-често от домашните, но въпреки това и домашните любимци нямат място край пясъчниците. Освен този с вид паразити, детето може да се зарази и с ехинококоза, по-известна като кучешка тения и това далеч не е пълният списък.

Друга опасност е лептоспирозата. Макар да е рядко срещана, кучешката лептоспироза попада в пясъка с урината, а в човешкия организъм прониква чрез микротравми на кожата или чрез увредената лигавица. Заболяването е известно като инфекциозна жълтеница и се предава чрез лептоспори.

Котките

Те пренасят в пясъка бактериални инфекции като кампилобактериозата и салмонелозата. Котките могат да заразят и с токсоплазмоза. Това е третата най-честа животозастрашаваща хранителна инфекция след салмонелозата и листериозата. Особено опасна е за бременните жени, тъй като може да предизвика спонтанен аборт или мъртво раждане.

Гълъбите

Наред със споменатите вече стомашни инфекции, причинени от бактерии, предавани чрез фекалиите на кучетата и котките, гълъбите могат да причинят орнитоза – това е тежка хламидийна инфекция, която поразява дихателната система с изразени симптоми на обща интоксикация. С тази инфекция детето може да се зарази чрез вдишване на прахови частици от изсъхнали птичи изпражнения. Гълъбите могат да предадат и гъбични инфекции, които предизвикват сериозни имунодефицитни заболявания при хората.

Почвата

Основната опасност в този случай е тетанусът. Това e остра бактериална инфекция, която се развива в резултат на попадането на спори на причинителя в наранената кожа или лигавица. Особено рискови са контузно-разкъсните и дълбоки рани, макар че е възможно тетанус да се развие и след съвсем незначителни травми на кожата, за които обикновено не се търси медицинска помощ.

Как да предпазите децата в пясъчниците

Ако пясъчникът е видимо замърсен или се долавя мирис на изпражнения, не допускайте детето да играе в него.

Миенето на ръцете след игра в пясъчник е задължително.

Не давайте храна на детето, когато играе в пясъчника.

Ваксината против тетанус е надеждна защита, в случай на нараняване.

За бременните жени е препоръчително да избягват пясъчниците.

Не забранявайте тези игри, но внимателно следете детето.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови