Имунолог: При южноафриканския вариант 90% от преболедувалите могат да бъдат отново заразени

"Дори разболяване на голяма част от населението не води до създаването на популационен имунитет"

OFFNews 01 февруари 2021 в 09:36 7139 0

Това, че първи случай на южноафриканския щам на коронавируса е изолиран в съседна страна, означава, че скоро можем да го очакваме и у нас, коментира имунологът д-р Цветелина Великова от УМБАЛ „Лозенец” в интервю за БНР.

„Практиката показва, че дори разболяване на голяма част от населението не води до създаването на популационен имунитет. Конкретно при този, но това се наблюдава и в други райони по света – в някои региони на Бразилия, Япония, във Великобритания също. Вирусите постоянно мутират, възникват нови варианти. Целта на самите вируси е да бъдат по-заразни, по-адаптивни към промените и да могат да се разпространяват повече“, добави д-р Великова.

При южноафриканския вариант 90% от преболедувалите от основния вариант на пандемията могат да бъдат отново заразени. Притеснителното е, че всеки нов вариант на вируса потенциално се среща с възприемчиво население", заяви имунологът.

Ние имаме имунитет срещу голяма част от аденовирусите, които сме срещали в нашето ежедневие. Това е една от причините за по-ниската ефективност на базираните на аденовируси ваксини, обясни д-р Великова.

Според нея, ако бъде увеличена скоростта на ваксинацията, ако повече ресурси бъдат впрегнати, ще бъдат ваксинирани много повече хора. В момента при нас лимитиращият фактор е количеството на ваксините, смята имунологът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови