Имунолог: Не всеки ваксиниран разпространява коронавируса

OFFNews 26 октомври 2021 в 08:16 5066 1

Не всеки ваксиниран разпространява коронавируса. Много малка част от ваксинираните могат да станат преносители. Хората, които са ваксинирани, имат по-малък вирусен товар. 

Това заяви имунологът д-р Велизар Шиваров по БНТ. А и в България ваксинираните повече спазват мерките, допълни той. 

По думите му в някакъв момент и у нас ще достигнем колективен имунитет срещу COVID-19, но това ще стане с цената на 70-100 000 жертви. 

Фактът, че броят на случаите нараства с такъв темп, ми говори, че не е вярно твърдението за 1 към 4-5 регистрирани и нерегистрирани заболели, заяви специалистът. 

Целта на ваксината не е да предпазва от второ, а от първо заболяване, допълни д-р Велизар Шиваров. 

Има сериозни научни доказателства, че дори преболедувалите е добре да се ваксинират, защото изграждат много по-голяма защита, обясни имунологът. 

Клетките са обречени в един момент да умрат, защото няма нужда от тях. Когато се реваксинираме, ние казваме на тези клетки - още има нужда от вас, стойте тук и се борете, каза още д-р Шиваров. 

Той посъветва всички над 60 години да си поставят подсилваща доза ваксина след 6 месеца, а по-младите да обмислят възможността да го направят след 8 месеца от втората доза. Имунологът подчерта, че имунната ни система също старее, както сърцето и всички органи в тялото ни. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Българският национализъм не може да бъде приятел на Кремъл