Имунолог: Има значителни разлики в клетъчния отговор при ваксинираните

Безсимптомно прекараната инфекция не оставя траен имунитет, каза проф. Мария Николова

OFFNews 23 март 2021 в 09:56 2648 0

Има значителни количествени разлики в индивидуалния клетъчен отговор при ваксинираните срещу COVID-19. Това предстои да бъде изследвано, както и неговата връзка с формирането и качеството на имунната памет, каза по bTV проф. Мария Николова, клиничен имунолог в Националния център по заразни и паразитни болести.

В центъра е започнало проучване на първите имунизирани здравни работници от началото на годината. Вече има наблюдения до един месец след пълния курс на ваксинация.

„Най-важното, върху което ще се фокусираме, са клетките на имунната памет, от които зависи качеството и продължителността на нашата защита“, обясни проф. Николова.

„Данните на производителите са, че от две до три седмици след първата доза вече има начало на специфична защита. Но трябва да се има предвид, че при 60-70% от имунизираните има достатъчно ниво на неутрализиращи антитела и в много по-нисък процент достатъчно ниво на клетъчен имунитет. След втората доза вече има значително ниво антитела и над 90% специфичен клетъчен отговор“, обясни проф. Николова.

Защо се случва заразяване между първата и втората доза?

„Първата инжекция не трябва да ви кара да се чувствате защитени, защото има реален шанс да не развиете достатъчно силна защита след една доза. Има и шанс да сте били носител на вируса по време на имунизацията, макар и клинично да не се е проявила инфекцията“, поясни проф. Мария Николова.

Има ли шанс да се заразим след втората доза?

„Ефективността на ваксините е съобщена след съответните клинични проучвания. Все пак тя не е 100%“, каза клиничният имунолог.

Ако хората се заразят след ваксина, по-леко ли ще изкарат заболяването?

„Това е основният принцип, на който работи ваксината. Единият резултат от клиничните проучвания е степента на защита от симптоматична инфекция, а вторият – степента на защита от тежко прекарване с усложнени хоспитализации. В втория случай процентът гони 100, а в първия той е по-нисък“, поясни проф. Николова.

Какъв е имунитетът след преболедуване и след ваксиниране?

„Елементарната логика би следвала - 95% ефективност на ваксината и 100% при преболедували. Това обаче не е точно така, защото имунният отговор, който се развива в хода на заболяването, не е непременно качествен. Той зависи от количеството вирус, който е попаднал в организма. От това как организмът ще се справи с инфекцията – тежко или леко ще преболедува. Има достатъчно доказателства, че една лека, безсимптомно прекарана инфекция не оставя много траен имунитет“, обясни клиничният имунолог.

Кога ваксините ще бъдат разрешени и за деца?

Вече текат такива проучвания. В САЩ се говори за края на тази календарна година и може би началото на следващата.

По думите на проф. Николова най-фрапиращата фалшива новина по отношение на ваксините е, че ваксините водят до стерилитет.


Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови