Японско изследване доказа, че маските спират коронавируса, но не напълно

Памучна маска намалява приема на вирусa с до 40%, а N95 блокира до 90%.

OFFNews 22 октомври 2020 в 13:09 4316 0

Снимка www.pikist.com

Изследване на Токийския университет доказа, че маските осигуряват защита от вирусните частици на коронавируса, но дори професионалните с най-висока защита, не могат да елиминират напълно риска от заразяване, съобщи Ройтерс.

За целта на изследването учените от Института за медицински науки към университета в Токио са изградили защитена камера с глави на манекени обърнати една към друга. Едната глава е снабдена с пулверизатор, който симулира кашлица разпространяваща реални коронавирусни частици. Другата глава имитира естественото дишане, с камера за събиране на вируси, идващи през дихателните пътища.

Памучната маска намалява приема на вируси от главата на приемника с до 40% в сравнение с липсата на маска. Маска тип N95, която се използвана от медицинските специалисти, блокира до 90%.

При прикрепена маска към кашлящата глава, памучните и хирургическите маски блокират повече от 50% от предаваните вирусни частици.

„Имаше синергичен ефект, когато и приемникът на вируси, и разпространителят на вируси носеха маски“, пишат изследователите в проучването, публикувано в сряда.

Според Ройтерс нараства консенсуса сред здравните експерти, че вирусът COVID-19 може да се разпространява във въздуха. Американските центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) са преработили своите насоки този месец и в тях вече се казва, че патогенът може да се задържи във въздуха с часове.

Друг екип от японски изследователи използва суперкомпютърни симулации, за да покаже, че влажността може да има значителен ефект върху въздушната дисперсия на вирусни частици.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!