И трите одобрени ваксини са с еднаква ефективност, но новите варианти я намаляват с 2/3

Не е реалистично до края на юни да бъде ваксинирано 70% от населението, опроверга здравния министър проф. Пенка Петрова

OFFNews Последна промяна на 02 март 2021 в 08:45 2072 0

„В момента е проверено каква е ефективността и на трите ваксини след първа доза – тя е 80-90%. Втората добавя едни 10-15% към тази ефективност и затвърждава имунния отговор. До голяма степен човек е защитен и само след първата доза.“ Това каза по bTV проф. Пенка Петрова, директор на Института по микробиология към БАН. 

Тя обаче уточни, че срещу новите варианти на вируса ваксините не са толкова ефективни:

„И „Пфайзер“, и „Модерна“ признаха, че с 2/3 намалява ефективността на ваксините им срещу новите варианти на коронавирус, затова се разработват нови поколения ваксини. От „Пфайзер“ считат, че ще има трета доза 8 месеца след поставянето на втората, за да се реагира и на новите варианти“, каза проф. Петрова. 

Тя поясни, че в България в момента най-разпространен е британският вариант на коронавируса. До нас все още не е достигнал южноафриканският, а срещу него ваксините имат много по-ниска ефективност.

Според проф. Петрова руската ваксина е с 91% ефективност и също е много качествена. Тя поясни, че всички ваксини предпазват от тежко протичане на заболяването и създават имунен отговор. Според нея не трябва да се избира толкова между тях, защото всяка една от тях ще доведе до добър резултат.

В момента във Великобритания текат експерименти – около 400 доброволци си поставят различни комбинации от две от ваксините през различен период от време, за да се види дали има ефективност, съобщи микробиоложката.

„Ваксините дават гаранция за леко протичане на заболяването, но в голямата си част не обещават, че ваксинираните хора няма да са преносители“, поясни проф. Петрова.

Учените доказват, че имунитетът, придобит след преболедуване, е доста по-обхватен. Според нея твърдението на здравния министър, че до края на юни у нас ще са се ваксинирали 70% от хората, не е реалистично.

„Първо няма толкова много произведени ваксини в света и второ ваксинацията у нас в момента върви бавно, за да може това да бъде постигнато“, коментира тя.

Сериозен ръст има на новорегистрираните случаи на коронавирус у нас за последното денонощие – 2588. По думите на Пенка Петрова тези данни показват, че постепенно влизаме в трета вълна.

„Такива стойности не е имало от декември миналата година. Независимо от отпускането на мерките, личната хигиена трябва да се спазва“, каза проф. Петрова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови