И Община Перник се сдоби с автоматични дефибрилатори

OFFNews 22 ноември 2022 в 16:56 631 0

Община Перник

Снимка zaPernik.com

Сграда на Община Перник

Община Перник монтира два автоматични външни дефибрилатора, съобщи за БТА Вергиния Иванова - главен експерт в администрацията.

Дейностите са част от проект по Програма „Местно развитие, намаляване на бедността и подобрено включване на уязвими групи“.

Единият от апаратите, който ще е обществено достъпен, ще бъде поставен утре на партера на административната сграда на общината. По този начин посетителите ѝ, заедно с помощта на специално обучен персонал, ще могат да реагират своевременно при възникнал сърдечен арест.

Сред част от проектните дейности е закупуването и на мобилен кабинет. С него екип от лекари ще посещава и обслужва както маргинализирани общности, така и други спешни случаи. Той също ще бъде оборудван с дефибрилаторна машина. Планира се и изграждането на Център, който да предоставя социални и здравни услуги на маргинализирани лица от общината.

Освен техническо оборудване ще бъдат проведени серия от събития с културна и социално-здравна тематика, с цел да се преодоляват негативните стереотипи сред обществото спрямо малцинствата. Проектът на стойност близо 2 милиона лева е с продължителност 2 години.

Преди месец автоматичен външен дефибрилатор (АВД) за оказване на първа помощ при сърдечен арест получи ректорът на СУ "Св. Климент Охридски" проф. Анастас Герджиков. Апаратът беше връчен от проф. Иво Петров, председател на Националния съвет по кардио-пулмонална ресусцитация, осигурен от фондация "Първите три минути". 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови