Хранителните разстройства са най-честата причина за смърт сред психичните болести

OFFNews 02 юни 2021 в 10:41 812 0

На 2 юни, за шеста поредна година, отбелязваме Световния ден за борба с хранителните разстройства. Целта на инициативата е да се повиши информираността на обществото относно тези заболявания, които често биват подценявани, а всъщност водят до най-висока смъртност сред психичните болести.

Последните проучвания показват, че засягат милиони хора по света без значение на техния пол, раса или етнически произход. Важно е да се знае, че хранителните разстройства могат да бъдат успешно лекувани, ако своевременно се започне лечение.

В общия случай хората с тези заболявания имат нарушено хранително поведение и отношение към храната, фобиен страх от собственото си нормално тегло и доминиращи натрапливи мисли за теглото, храненето и фигурата.

Основните типове хранителни разстройства са: анорексия нервоза, булимия нервоза, компулсивно преяждане, орторексия и др.

Притеснителен е фактът, че тези заболявания се развиват много често в юношеска възраст. Ето защо първите стъпки за превенцията им трябва да бъдат предприети от семействата, които да осигурят на децата си сигурна и положителна среда за развитие, а при първи съмнения за хранително разстройство - да потърсят адекватна лекарска помощ, както и подкрепа от приятели, роднини и не на последно място – от учебната среда на детето.

Независимо от причините, довели до хранително разстройство, ключова роля за успешния изход от него играе мултидисциплинарният подход, който включва лечението както на физическите, така и на психическите симптоми.

В този смисъл, както при всички здравословни проблеми, така и при хранителните разстройства е от огромно значение симптомите и нарушеното хранително поведение да бъдат разпознати рано. Това намалява усложненията и трудностите при лечението.

С подходящи, навременни и адекватни специализирани медицински грижи, както и с подкрепата на близките си, хората с хранителни разстройства могат да възвърнат доброто си физическо, емоционално и психично здраве.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови