Хората с HIV имат добър имунен отговор след ваксинация срещу COVID-19

OFFNews 18 октомври 2022 в 11:09 781 0

HIV

Снимка Unsplash

Хората с HIV, са с 15% по-голям риск от тежко или критично протичане на COVID-19 и 38% по-голяма вероятност от летален изход след хоспитализация

Пациентите с лекувана HIV инфекция отговарят много добре на имунизация с регистрираните ваксини срещу SARS-CoV-2 и развиват адекватен антитялов и клетъчен отговор, съобщават от здравното министерство.

Няма специални препоръки по отношение на типа ваксина – иРНК (Pfizer/BioNTech, Moderna) или векторна (AstraZeneca), с изключение на Janssen (Johnson & Johnson), поради недостатъчно напрегнатия имунитет, който създава.

Няма данни за неблагоприятни взаимодействия между ваксините срещу COVID-19 и предекспозиционната профилактика (PrEP) или антиретровирусната терапия срещу HIV. При HIV инфекция са противопоказани единствено живи ваксини, но такива сред регистрираните ваксини срещу SARS-CoV-2 няма.

Бустерните дози от ваксините срещу COVID-19 допълнително усилват/възстановяват отслабналата с времето имунна защита, осигурена с първата имунизация. Прилагането на втори бустер е препоръчително за хората с умерен и тежък имунен дефицит, за хората, живеещи с HIV, тези над 50-годишна възраст, както и за онези, които са били имунизирани с ваксината Janssen (Johnson & Johnson). Бустерът се прави не по-малко от три месеца след завършена имунизация/преболедуване.

Проучване на Глобалната анонимна платформа на СЗО, което включва 197 479 пациента от 38 страни, установява, че независимо от терапията, хората, живеещи с HIV, са с 15% по-голям риск от тежко или критично протичане на COVID-19 и 38% по-голяма вероятност от летален изход след хоспитализация. В сравнение с общата популация, при хората, живеещи с HIV, много по-често е налице поне едно хронично придружаващо заболяване, което допълнително усложнява протичането на COVID-19.

Ново изследване показва, че неваксинирани HIV(+) лица развиват симптоми на дълъг COVID след прекарана инфекция до четири пъти по-често от HIV(-), които не са ваксинирани.

Най-често хората, живеещи с HIV, се оплакват от лесна уморяемост (42%), мускулни болки (24%), проблеми с концентрацията (42%), проблеми със зрението (21%) и нарушен сън (34%). Други симптоми като задъхване, сърцебиене, стомашни разстройства и световъртеж се наблюдават еднакво често при HIV(+) и HIV(-) лица. Симптомите на дълъг COVID се проявяват независимо от прилаганата антиретровирусна терапия, броя на CD4 Т лимфоцитите и потиснатия HIV вирусен товар.

При допълнителни въпроси всяко HIV(+) лице може да се обърне за индивидуална консултация и, ако се налага, изследване на имунния статус към Националната референтна лаборатория по имунология в Националния център по заразни и паразитни болести.

Повече информация можете да прочетете в сайта "Плюс мен".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови