Хора с увреждания излязоха на протест

Основните им искания са за скъсяване на сроковете, в които ТЕЛК и НЕЛК комисиите разглеждат документите им и по-високи инвалидни пенсии

OFFNews 13 юни 2022 в 13:23 1626 0

Хора с увреждания излязоха на протест пред здравното министерство и РЗИ-та в страната с настояване за промени в нормативната уредба.

Основните им искания са за скъсяване на сроковете, в които ТЕЛК и НЕЛК комисиите разглеждат документите им и по-високи инвалидни пенсии. Заради натовареността на комисиите в момента хората с увреждания остават с месеци без пенсии. Настояват и за промяна във формулата, по която се изчисляват процентите инвалидност. Твърдят, че тези, които са с множество диагнози са ощетени.

Според участници в протеста ТЕЛК-ът се бави до 6-7 месеца. Необходима е и промяна в инвалидните пенсии, "които са подигравка с хората".

"Искам да се преразгледат тези новите наредби, които са - да дават правилните заболявания, правилните проценти на болните хора - трябва да има по-добро отношение към нас, защото ни спират пенсиите, а ние сме на по едни пенсии, нямаме работа. Като разберат, че сме пенсионери - никой не ни взима на работа", казва протестираща пред БНТ.

В Бургас протестните действия преминават пред РЗИ, посочи по БНР организаторката Пепа Михова, която е и администратор на ФБ групата „Диабетна полиневропатия“.

Исканията им са описани в отворено писмо-петиция, в което са включени и комплексна и обективна медицинска експертиза, като се вземат под внимание всички заболявания, които водят до инвалидизация. Хората с увреждания настояват и за изграждане на единна система за информация.

Петицията вече е подкрепена от над 1410 души.

„Пред РЗИ-тата в цялата страна се събират хора, не можем да си позволим да пътуваме до София, скъпо ни е, затова ще протестираме тук. Искаме да покажем, че има много болни хора и хората гладуват. Няма лекарства, един път му дават на моя мъж, друг път го няма. Скоро му предстои ТЕЛК. Едно три месеца минават, докато му дойде новото решение, докато му дойде пенсията. Ние стоим и мизеруваме. Не само ние, но и много други хора с болни деца и възрастни. Имаме наш приятел, който от 80% инвалидност беше свален на 30 процента. Беше октомври на ТЕЛК, април му изпратиха документите за групата инвалидност. Той буквално не може да върви, сега обжалва, обжалването също става много трудно“, каза Пепа Михова.

В момента работна група променя наредбата за медицинската експертиза, има визия за промяна, обясни доц. д-р Васил Пандов, началник на кабинета на министъра на здравеопазването.

По-рано днес стана ясно, че депутатите от партия "Продължаваме промяната" са внесли за разглеждане в парламента законодателни промени, с които ТЕЛК решенията, изтекли в периода между 13 март 2020 година до 30 юни тази година, да важат до края на 2022 г., но при условие че хората с увреждания са подали документи за преосвидетелстване до 15 юли тази година, съобщи

Ако промяната се приеме, няма да бъдат спирани инвалидните пенсии и помощите по Закона за хората с увреждания заради мудната работа на комисиите за преосвидетелстване, а самите комисии ще имат достатъчно време да издадат нови ТЕЛК решения на подалите документи.

Със Закона за извънредното положение изтеклите документи на ТЕЛК след датата на отпадане на извънредната епидемична обстановка 30 април важат 3 месеца - до 30 юли.

С промените се предлага още до 20 юли всички регионални здравни каси и Агенцията за социално подпомагане да подадат към НОИ информация за всички лица, които са подали заявления за преосвидетелстване.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови