Гръцкият парламент одобри задължителната ваксинация срещу COVID-19

Мярката засяга всички работещи в здравни и социални заведения

OFFNews 23 юли 2021 в 09:03 3246 0

Гръцкият парламент одобри задължителната ваксинация. Всички неваксинирани ще бъдат пускани в неплатен отпуск, до завършване на ваксинацията им, съобщи Нова телевизия.

Мярката засяга здравните работници и всички трудещи се в здравната система, както и персонала на домове за възрастни хора и тези със специални нужди.

На работодателите, които нарушават наредбата, ще бъдат налагани санкции от 10 000 до 50 000 евро. При повторно нарушение - от 20 000 до 200 000 евро.

Всички служители в ресторантите и туризма ще трябва да си правят редовни тестове за COVID-19. С това задължението, което досега важеше само за някои популярни туристически острови, се разширява за цялата страна, предаде Ройтерс.

Гърция премахна повечето ограничения и се надява на поне частично съживяване на туризма през лятото. След ново нарастване на случаите на COVID-19 поради разпространението на по-силно заразния Делта вариант миналата седмица страната обяви тестване два пъти седмично на неваксинираните служители в ресторантите и туристическите компании на някои от островите, напомня агенцията.

Същото правило вече ще се прилага и из цяла Гърция, каза днес заместник-министърът за защита на гражданина Никос Хардалиас. Целта ни е нашата страна да продължи да изпраща посланието, че е и ще продължи да бъде туристическа дестинация, каза той.

Според епидемичната обстановка се предвижда и възможност за разширяване на кръга от работещи, извън здравните, за които се изисква задължителна ваксинация срещу коронавирус.

С гласуваното от парламента в Атина се предвижда всички работещи в държавния и частния сектор, които са със завършен ваксинационен цикъл или са преболедували през изминалите 6 месеца, да представят документ за това на работодателите си.

С население от 11 милиона души, Гърция е ваксинирала 45 процента от гърците. Гърция съобщи днес за 2604 нови случая, с което общият им брой достига 469 042 от началото на пандемията.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!