Глобалната статистика: починалите от COVID-19 по света са близо 6 милиона

Докато в останалия свят пандемията затихва, тихоокеанските острови регистрират първите си случаи

OFFNews 07 март 2022 в 12:08 3219 0

Снимка Pixabay

Близо 6 млн. души са починали от коронавирус по света от началото на пандемията, която навлиза в третата си година, съобщава Асошиайтед Прес.

Към понеделник броят на загиналите, по данни университета "Джонс Хопкинс", е 5 999 158.

Епидемията запазва нестихващия си характер дори сега, когато хората хвърлят маските, пътуванията се възобновяват и бизнесът се отваря отново по целия свят. Отдалечените тихоокеански острови, чиято изолация ги е защитавала повече от две години, сега се борят с първите си огнища и смъртни случаи, подхранвани от силно заразния вариант на Омикрон.

Хонконг, в който смъртните случаи се увеличават, тества цялото си население от 7,5 милиона три пъти този месец, тъй като се придържа към стратегията на континентален Китай за „нулев COVID“.

Смъртността остава висока в Полша, Унгария, Румъния и други източноевропейски страни. В този регион все още е рано да се обявява край на пандемията, твърдят експерти, заради огромната вълна от над 1 милион бежанци от Украйна, страна с лош ваксинационен обхват и висок процент на случаи и смъртни случаи.

Въпреки своето богатство и наличността на ваксини, Съединените щати се доближават до 1 милион съобщени смъртни случая.

"Смъртността в световен мащаб все още е най-висока сред хората, които не са ваксинирани срещу вируса", казва Тики Панг, гостуващ професор в медицинското училище на Националния университет на Сингапур и съпредседател на Азиатско-тихоокеанската имунизационна коалиция.

„Това е болест на неваксинираните – вижте какво се случва в Хонконг в момента, здравната система е претоварена“, казва Панг, бивш директор на изследователската политика и сътрудничество със Световната здравна организация и добавя: „По-голямата част от смъртните случаи и тежките случаи са в неваксинирания, уязвим сегмент от населението.

Само седем месеца бяха необходими на света, за да отчете първия си милион смъртни случаи от вируса след началото на пандемията в началото на 2020 г. Четири месеца по-късно умряха още един милион души. Оттогава, на всеки три месеца, живота си губят по 1 милион души, докато броят на смъртните случаи не достигна 5 милиона в края на октомври. Сега той е близо до 6 милиона - повече от населението на Берлин и Брюксел взети заедно, или целия щат Мериленд.

Въпреки смущаващата статистика, експертите, които се занимават с данните за жертвите на вируса подчертават, че цифрата 6 млн. вече е прехвърлена.

Според тях причината е в некоректното отчитане на COVID статистиката и липсата на достатъчно тестване в някои страни, което възпрепятства установяването на причината за смъртта. Към това се прибавят и случаите на загинали хора, които заради ограниченията на пандемията не са имали достъп до медицинска помощ навреме.

Едуард Матийо, ръководител на статистическия отдел към портала „Светът в данни“, казва, че в страните със сввръхсмъртност леталните случаи са почти четири пъти повече в действителност.

Анализ на свръхсмъртността от екип на The Economist показва, че броят на починалите от COVID-19 е между 14 милиона и 23,5 милиона.

„Потвърдените смъртни случаи представляват част от истинския брой смъртни случаи, дължащи се на COVID, най-вече поради ограниченото тестване и предизвикателствата при определянето на причината за смъртта“, каза Матийо пред Асошиейтед Прес. „В по-богатите страни тестването е широко застъпено и може да се смята, че официалният брой е доста точен, но в други е силно подценен.

Светът е отчел повече от 445 милиона потвърдени случая на COVID-19, а новите случаи на седмица намаляват напоследък във всички региони с изключение на западно-тихоокеанския регион, който включва Китай, Япония и Южна Корея и др., съобщи Световната здравна организация тази седмица.

Някъде пандемията сега започва

Въпреки че общите цифри на тихоокеанските острови, които регистрират първите си огнища на инфекцията, са малки в сравнение с по-големите страни, те са значителни заради ограничената популация и заплашват да претоварят крехките здравни системи.

„Като се има предвид това, което знаем за COVID-19, най-силните вълни на разпространение в този регион ще са през следващата година“, казва Кейти Гринууд, ръководител на делегацията на Червения кръст в Тихия океан.

Тонга съобщи за първото си огнище, след като вирусът пристигна с международни кораби за помощ след изригването на масивен вулкан на 15 януари, последвано от цунами. Сега има няколкостотин случая, но 66% от населението там е напълно ваксинирано. До момента съобщенията са за заразени с леки симптоми и без смъртни случаи.

Соломоновите острови отбелязаха първото огнище на COVID-19 през януари и сега има хиляди отчетени заразени и повече от 100 смъртни случая. Реалният брой на смъртните случаи вероятно е много по-висок, тъй като столичната болница е препълнена и много от хората умират у дома, казва Гринууд.

Само 12% от жителите на Соломоновите острови са напълно ваксинирани, въпреки че огнището даде нов тласък на кампанията за ваксинация в страната и 29% вече имат поне една ваксина.

Запазва се тенденцията на неравенство в достъпа до ваксини - само 6,95% от хората в страните с ниски доходи са напълно ваксинирани, в сравнение с повече от 73% в страните с високи доходи, според Our World in Data.

Добър знак е, че в края на миналия месец Африка изпревари Европа по броя на дозите, прилагани ежедневно, но само около 12,5% от населението ѝ е получило две инжекции.

Африканските центрове за контрол и превенция на заболяванията все още настояват за повече ваксини, въпреки че това е предизвикателство, тъй като на голяма част от дарените пратки срокът на годност изтича и трябва да бъдат унищожени.

Източна Европа беше особено силно засегната от варианта Омикрон, а с руската инвазия в Украйна се появи нов риск, тъй като стотици хиляди хора бягат към страни като Полша в претъпкани влакове. Здравните служители там предлагат безплатни ваксини на всички бежанци, но не ги тестват при пристигане, нито ги поставят под карантина. 

„Това е наистина трагично, защото големият стрес има силно негативен ефект върху естествения имунитет и увеличава риска от инфекции“, каза Анна Борон-Качмарска, полски специалист по инфекциозни болести. „Те са в много силен стрес, страхуват се за живота си, за живота на децата си, за членовете на семейството си.”

Мексико съобщава за 300 000 смъртни случая, но заради заниженото тестване, правителствен анализ на смъртните актове поставя реалния брой по-близо до 500 000. Все пак след четири седмици спадане на нивата на заразяване здравните служители са оптимисти.

В Индия, където светът беше шокиран от изображения на открити клади на тела, изгорени, когато крематориумите бяха препълнени, вече има забавяне на броя на новите случаи и починалите.

Индия е регистрирала повече от 500 000 смъртни случая, но експертите смятат, че истинският брой е в милиони, главно от варианта на Делта. Мигрантите от обширните провинции на Индия сега се връщат в мегаполисите в търсене на работа, а по улиците трафикът е силно оживен. Търговските центрове са пълни с клиенти, макар и все с маски, докато училищата и университетите посрещат студенти след едномесечна пауза.

Във Великобритания инфекциите са намалели след вълната от Омикрон през декември, но остават високи. Англия вече премахна всички ограничения, включително изискването за носене на маски и изолацията на хората с положителен тест.

В Африка съобщените смъртни случаи са около 250 000. Смята се, че по-малкият им брой се дължи на занижени данни и на по-младото и по-малко мобилно население.

„Африка е голям въпросителен знак за мен, защото досега е била сравнително пощадена от най-лошото, но може да е просто бомба със закъснител“, каза проф. Тики Панг, отбелязвайки ниския процент на ваксинация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!