Фекални води в морето край Лозенец, забраниха къпането

OFFNews Последна промяна на 20 август 2015 в 13:02 43779 33

Къпането на централния плаж на Лозенец е забранено от Регионалната здравна инспекция в Бургас.

Във водата има завишено количество на бактерията ешерихия коли, предполагаемата причина е изпускане на фекални води. От инспекцията са получили сигнал за това още миналия петък, след подадена жалба до областния управител на Бургас.

Взети са проби, но и заради падналите дъждове, те не могат да са на 100% показателни, уточни началникът на инспекцията Георги Паздеров.

Къпането е забранено, защото има опасност да се развият гастроентерити или гастроентероколити.

Имаме проблем с пречиствателната станция и той не е тайна, признава кметицата на Лозенец Мария Василева. Тя обясни, че станцията не може да поеме всичките отпадни води през летния сезон, когато населението на курортното селище се увеличава в пъти и се надхвърля капацитетът на съоръжението.

След като стана ясно за проблема, Василева пое отговорност за случилото се. Тя публикува коментара си по темата във Фейсбук:

"Уважаеми пребиваващи в Лозенец - жители, туристи, търговци, обръщам се към вас след като стана ясно, че РЗИ гр. Бургас забрани къпането на Централен плаж - Лозенец, заради наличие на бактерии, причиняващи "мистериозния" вирус, който върлува наоколо години наред.

Няма да крия, че отчитам този факт като най-големия удар, който някога е нанасян на реномето на Лозенец.

Няма да крия и причините за замърсяването на плажа, а именно амортизираната и с недостатъчен капацитет пречиствателна станция за отпадни води, която имаме, за която всички знаем.

Изцяло поемам отговорност за случващото се, тъй като не съумях да разреша този огромен за Лозенец проблем и през четирите години на управление така и не бях добър проводник между проблема и разрешаването му.

Надявам се, че този скандал ще бъде последната капка и повод проектирането на ново съоръжение да стартира незабавно!

Иначе, оставката ми е в джоба, само я поискайте!"

Кметът на Царево Георги Лапчев също коментира забраната. Той съзнавал, че жителите на Лозенец през лятото са над капацитета на пречиствателното съоръжение. Според него, причина за замърсяването е и продължилата суша.

"Пречистената вода трябва да се смеси със дъждовна, изворна или каквато и да е в деретата, където се зауства, за да се окисли", обяснява Лапчев, цитирайки обяснения, които е чул от експерти. Деретата, обаче, са сухи от няколко месеца.

Кметът добави, че пречиствателната станция се нуждае от разширение. До края на годината се очаква да бъде изготвен работен проект за това.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

24.08 2015 в 09:11

Ако живота ти поднесе laina-направи си плаж...

22.08 2015 в 13:20

После да не сърдите пак като ви изтипосат като КЕНЕФ на някоя изложба...

21.08 2015 в 12:12

Само на долния плаж – Нестинарка, ешерихия коли скача 33 ПЪТИ от 01.06. до 27.07 т.г., а ентерококите – 9 пъти.
Сами си правете извода в какво се къпете.Вижте данните и за другите плажове.Особено за малки деца е много опасно.Синът ми, който беше на 3 години и вече беше ходил на море в Гърция на 2 , от морето в Царево пипна такава бактериална инфекция, която доведе до алергичен пристъп, астма, ходихме на бърза помощ, урбазон, антибиотици, вече две години поддържащо лечение ….От тогава не искам и да чуя за море в България, не си рискувайте и вие здравето – своето и особено на децата си.В Гърция няма никакви проблеми, само че там никой не си зауства канализацията в морето.Дори и последната селска къща със септична яма си вика камион, който да я изчисти.
А до долния- кой е разрешил - ами същите, които построиха хотелите.

21.08 2015 в 11:02

А кой разреши да се построят хотели с капацитет на леглова база, превишаваща в пъти възможностите на пречиствателната станция? И колко рушвета са взети от общинските чиновници. Не само в Лозенец, по цялото българско черноморие /което много отдавна е Лайноморие!/. След РЗИ в Бургас трябва да се намесят други органи - разследващи.

21.08 2015 в 10:09


Погледнете сайта на РЗИ Бургас – ми те всички плажове по южното черноморие са за затваряне
http://www.rzi-burgas.com/Vodi/monitoring%20vodi.htm

Плаж к-г "Нестинарка" гр.Царево - средата на плажа

Дата на пробонабиране Резултат от анализ за чревни ентерококи
MPN/100 cm3 Резултат от анализ за Ешерихия коли
MPN/100 cm3
01.06.2015 г. 15 15
15.06.2015 г. 15 15
29.06.2015 г. 92 77
13.07.2015 г. 45 15
27.07.2015 г. 127 495

21.08 2015 в 08:34

Не гледай плажа през прозореца, протегни ръка за "лупедиум"

21.08 2015 в 08:04

Ако някой изпрати РИОС Бургас да провери реката която се влива при какао в Сл. Бряг ще затворат и "перлата" на южното черноморие,около нея "смърди" на изпражнения та не се трае а вътре плуват съмнителни неща около които рипкат малки рибета и хапват весело . Чуда се само при налични толкова малки русначета в реката как не са се изпотръшкали от заболявания....

21.08 2015 в 08:04

Ако някой изпрати РИОС Бургас да провери реката която се влива при какао в Сл. Бряг ще затворат и "перлата" на южното черноморие,около нея "смърди" на изпражнения та не се трае а вътре плуват съмнителни неща около които рипкат малки рибета и хапват весело . Чуда се само при налични толкова малки русначета в реката как не са се изпотръшкали от заболявания....

20.08 2015 в 23:38

Не мога да разбера каква е тая истерия с лайняния вирус в Луксозенец. Че там поне от 10 години си е така. Преди това незнам, щото не съм ходил ... и сега не ходя. Ходих там 2-3 пъти преди години, когато още не беше станало толкова модно това село, и даже повечето мадами не ходеха с токчета и нямаше софийски дупенца да разкарват лъскавите си коли между by the way, friends и mood (които са на 5 мин пеша едно от друго)

20.08 2015 в 22:46

Чорба от фасове със слънчогледови люспи в бетон беше СПЕЦИАЛИТЕТ НА ЗАВЕДЕНИЕТО "Българско Черноморие" -целокупно и от отдавна, но сега пък чак весели Фекалии цамбуркащи под носа ми? Ами хак ни е - преди Девети Септември 1944 (когато "тежко беше положението на българския народ ..." и т. н.) на море ходеха само някои доктори и адвокати и оперетни певици, а селячеството си беше зaeто с по-важни занимания, не ли?