Факторите, които влияят върху разпространението на стафилококи в дома

OFFNews 02 декември 2019 в 11:38 7933 0

Снимка Pixabay

Учени обясниха как златистият стафилокок прониква в жилищата и се разпространява между членовете на семейството и домашните любимци. Изследването на екип от Медицинското училище към Вашингтонския университет в Сент Луис, посветено на една от най-опасните бактерии, е публикувано в The Lancet Infectious Diseases.

Златистият стафилокок се заселва в кожата на всеки трети здрав човек. В повечето случаи се държи безобидно. Но при определени условия може да предизвика широк спектър от заболявания – от сравнително леки кожни увреди до смъртно опасни болести като пневмонията, менингитът, сепсисът и др.

Изследването на ролята на домашната среда за придобиване и предаване на стафилокока било предизвикано от медицинската практика на експертите, решили да проучат този въпрос. Често им се случвало да установят как член на едно семейство в продължение на година страда от първични или рецидивиращи заболявания, предизвикани от стафилококова инфекция.

Авторите включили в проучването си 150 деца, на възраст средно около 3 години, без очевидни заболявания, лекувани от стафилококова инфекция в периода 2012-2015 година. Наблюдавани били и членовете на семействата им (почти 700 души) и домашните любимци (над 150 кучета и котки).

В продължение на година учените посетили всеки от домовете 5 пъти и взели проби от повърхностите на домашните вещи, към които се докосват хората (брави, хладилници, ключове за осветление, телефони, пултове, компютърна периферия). Участниците били анкетирани за личните и хигиенни навици, изследвани са били секрети от носа както на хората, така и на домашните любимци.

Учените изолирали стафилококови бактерии около 1300 пъти. Половината от хората и една трета от домашните любимци били носители на бактерията поне веднъж в хода на изследването. Авторите предполагат, че животните рядко могат да бъдат резервоар за стафилококите и най-често ги получават от хората.

Изучавайки конкретните щамове, учените раздели бактериите на циркулиращи в жилището и на "пришълци" внесени от външната среда. Според получените данни за разпространението на стафилокока отговорност носят членовете на семейството (602) случая и попаднали отвън бактерии (510) случая.

Анализът на здравословното състояние и хигиенните навици на участниците в изследването показва няколко важни тенденции:

- рискът от разпространение на стафилококи се снижава при често миене на ръцете (след прибиране от вън, посещения в тоалетната, смяна на памперс, преди приготвянето на храна).

- с посещението на член от семейството на детска градина вероятността от поява на стафилококи се увеличава.

Разпространението на стафилококите зависи от следните фактори:

- силно замърсени битови повърхности;
- явна неприятна миризма и безпорядък;
- пренаселени жилища;
- съвместно използване на спални, предмети за лична хигиена.

Предаването на стафилококи намалява при следните обстоятелства:

ако банята е оборудвана с душ, а не с вана;
ако зъбите се мият не по-рядко от два пъти дневно;
ако се използва антибактериален сапун.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!