Ексклузивно Вървим към избори: Габриел отхвърли меморандума на ПП-ДБ и ги обвини в политическа търговия

Епидемиологът д-р Петър Марков: Очаква се имунитетът от ваксините да трае до две години

Новата модификацията на COVID-19 е по-заразна и смъртоносна

OFFNews 23 януари 2021 в 10:14 6781 0

Снимка bTV

Новата модификацията на COVID-19 е по-заразна и смъртоносна. Това показват резултатите от три различни научни екипа, изследвали британския вариант на коронавируса, обясни в „Тази събота“ епидемиологът д-р Петър Марков, преподавател в Лондонското училище по тропическа медицина.

Мутацията е открита във Великобритания през септември при редовните генетични изследвания на вируса, които се правят в страната.

„От 10 дни случаите във Великобритания намаляват, дори от вчера при смъртните случаи има индикация за намаляване. Затегнатите мерки винаги помагат – вирусът има нужда от контакт между хората, за да се предава. Когато този контакт се намали или прекрати – броят на новозаразените веднага започва да спада“, каза д-р Марков.

Според него ниската заболеваемост у нас се дължи на въведените мерки. Ако се спазва дистанция, носят се маски, хората работят от вкъщи и не се посещават заведения – няма нужда от въвеждане на „локдаун“, допълни той.

„Различията между трите ваксини се надценяват. И трите правят едно и също нещо за създаване на имунна памет в клетката. Просто ваксината на „Оксфорд“ го прави по различен начин от тези на „Модерна“ и „Пфайзер“. Няма голяма разлика между тях. Аз бих препоръчал при първа възможност хората да се ваксинират. Ранната ваксинация е по-важна от финото избиране“, каза д-р Марков. 

Все още няма данни дали ваксината предпазва от новия вариант на вируса, но от научна гледна точка би трябвало да е така.

Д-р Марков обясни, че очакванията са ваксините да изграждат имунитет срещу COVID-19 до две години. Според него вирусът трудно ще се елиминира, но с ваксини може да се държи под контрол. Вероятно до една година светът ще се върне към нормалния си ритъм на живот, сподели прогнозата си епидемиологът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови