ЕМА препоръча бустерна доза от ваксината на Janssen при хора над 18 г.

OFFNews 15 декември 2021 в 14:36 1151 1

Комитетът по лекарствата за хора (CHMP) на Европейската агенция по лекарствата (EMA) препоръчва поставяне на бустерна доза на ваксината срещу COVID-19 на "Джонсън и Джонсън" (Johnson & Johnson), известна като „Янсен“ (Janssen) най-малко два месеца след поставяне на първата доза при хора на възраст 18 и повече години, съобщи БНР.

Препоръката следва данни, които показват, че бустерна доза на тази еднодозова ваксина, приложена най-малко два месеца след първата доза при възрастни, е довела до повишаване на антителата срещу SARS-CoV-2. Не известно да има риск от тромбоза в комбинация с тромбоцитопения (TTS) или други много редки нежелани реакции след поставянето на бустер.

Комитетът заключи, че бустерна доза на ваксината на "Джонсън и Джонсън" може да се приложи след две дози от една от иРНК (mRNA) ваксините, разрешени в ЕС - ваксината на Pfizer/BioNTech - Comirnaty или ваксината на компанията Moderna - Spikevax.

EMA ще продължи да разглежда всички данни за безопасността и ефективността на ваксината на "Джонсън и Джонсън", се казва в съобщение на агенцията.

Оттам отбелязват, че на национално ниво органите за обществено здравеопазване могат да издават официални препоръки относно използването на бустер дози, или след една доза на ваксината Janssen или след две дози от иРНК ваксините, като се вземат предвид местната епидемиологична ситуация, наличието на ваксини и ограничените данни за безопасност.

Данните в подкрепа на препоръката за бустерна доза на ваксината Janssen ще бъдат налични в актуализираната информация за продукта, посочва още Европейската агенция по лекарствата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!