Експерти: Тестовете със слюнка са слабо ефективни, пропускат се случаи

В столицата случаите на Омикрон са около 75% от общия брой, а за страната около 50%, показват данни на верига лаборатории

OFFNews 11 януари 2022 в 10:27 3170 1

Снимка Архив/БТА

Тестовете със слюнка са много по-малко ефективни от останалите антигенни тестове. Имат висока степен на несигурност при отрицателен резултат. Около това мнение се обединиха проф. Пенка Петрова от БАН и д-р Недялко Калъчев, директор на верига лаборатории, които гостуваха в сутрешния блок на bTV.

По думите на д-р Калъчев тестването на какъвто и да е патоген от слюнка е проблем.

"В слюнката има вещества, които са с обвиваща повърхност и презентацията на антигена се осъществява по оста на буфери. Има значение колко е слюнката, колко е гъста и т.н. При тестовете тип "близалка" е важно да се задържат поне 15 минути в устата, за да отчетат верен резултат, което при деца е малко трудно", коментира той.

Д-р Калъчев обясни и как трябва да се прави тест с назофагиален секрет (през носа):

"Пръчицата трябва да се поставя хоризонтално, не е необходимо главата да отива назад, 8-9 см е разстоянието от върха на носа до назофаринкса, откъдето би трябвало да вземе секрет. Много по-лесно е човек да си направи сам този тест, защото има усет. Не е болезнено", увери той.

Според проф. Петрова тестовете със слюнка често не показват наличие на инфекция и много положителни случаи се пропускат. По думите ѝ от значение е какъв е вирусният товар и дали тестът се прави в първите дни след заразяване.

Специалистите коментираха и дали трябва да бъдат поставени под карантина присъствалите на съвета при президента, след като се оказа, че един от тях е положителен за коронавирус.

"Всички трябва да минат през някакъв период на карантина. В различните страни този период е различен, в някои е обвързан с това дали хората са ваксинирани. У нас продължаваме с дългата карантина, може би трябва да се преразгледа този срок", посочи проф. Петрова.

"Такива са правилата, вчера очаквахме новата заповед за съкращаване на карантината, но още не е публикувана, към момента действат старите правила", каза д-р Калъчев.

По повод бързината на поява на първи симптоми при Омикрон, той посочи, че заразените от "новогодишните гнезда" са се проявили на 4-5 януари.

По думите му в столицата случаите на Омикрон са около 75% от общия брой, а за страната около 50%. Това са данни от вътрешна проверка на лабораториите, обясни д-р Недялко Калъчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Поръчаното от СССР Септемврийско въстание. Лекция на проф. Вили Лилков