Доц. Василев: Вирусът ни разката, защото се уморихме да спазваме мерките

OFFNews 18 октомври 2020 в 11:11 8310 2

Най-вероятно ще се окаже, че гените, които носим, определят как ще протече коронавирусната инфекция. Вече започват да се натрупват все повече доказателства за това, заяви доц. Добрин Василев, началник на Клиниката по кардиология в МБАЛ „Александровска“ по БНР.

Ще бъде изключително трудно да се направи ефективна ваксина срещу вируса, причиняващ Covid-19, посочи той. Мисля, че по-вероятно е да се намери някакво лечение. За ваксината ще трябва повечко да почакаме, заяви доц. Василев. Той припомни случая с двата предишни коронавируса и подчерта, че ваксина и решение така и не са били открити. 

За 40% от хората се счита, че карат коронавирусната инфекция абсолютно безсимптомно, 5% я прекарват критично, припомни доц. Василев. По думите му абсолютно е доказано, че мъжете са предразположени към по-тежко протичане на заболяването.

„Натрупа се умора у хората и пада гардът за защита и за предпазване. Източна Европа е прекрасен пример за това колко са важни противоепидемичните мерки. През пролетта се говореше колко е резистентна Източна Европа за вируса, как не се предавал, как сме ваксинирани с BCG и с не знам още какво си и виждаме какво се случва в момента. Буквално вирусът ни „разката“. Това, което се промени от пролетта досега – мерките и неспазването им от населението“, коментира доц. Добрин Василев.

Един медицински проблем започва вече прекалено много да се политизира, смята доц. Василев.

Относно намаляването на карантината с няколко дни, лекарят отбеляза, че шансът за заразяване намалява силно след няколко дни, но не е равен на нула. Това обаче е така и при 14-дневна карантина, както и при наличие на отрицателен PCR тест, отбеляза Добрин Василев. 

В зависимост от това в кой момент от момента на заразяване сте хванали пациента да го изследвате, може да получите практически почти всякакъв резултат. Включително пациентът да е активно болен и въпреки това PCR-рът му, който е приет за стандарт, да бъде негативен, обясни медикът. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3092

2

hristohh

18.10 2020 в 22:20

@WOW

Ако вирусът е слязъл в белия дроб, материалът от носоглътката може и да не го съдържа. Което не означава, че ако болният се изкашля, не изхвърля вируси с издишания въздух.

А вие лекар ли сте, че да знаете по въпроса повече от други лекари? Или сте професор по диванна всичкология?

6136

1

WOW

18.10 2020 в 12:28

Хайде още един "специалист" ръси глупости. И как точно става заразяването от PCR негативен пациент едва ли може да обясни. Да поясня за кардиолози, и всякакви лекари държащи да ръсят великото си мнение. За да е заразен пациента трябва да има репликация (това е размножение) на вируса в гърло или дробове. Вирусите излизат убивайки клетката, така пациента има симптоми, а дишайки и кашляйки изкарва вируса навън и заразява нови хора. Точно този вирус се хваща от PCR. Няма вирус, значи има негативен PCR, и няма заразяване. Дори когато има вирус, т,е, положителен PCR, не винаги този вирус е заразен, затова не винаги тези пациенти могат да заразяват. Но когато PCR е негативен те със сигурност не са заразни за околните. И е време повечето лекари да спрат да ръсят простотии!