Доц. Кунчев: Пълен локдаун е изключен

OFFNews 03 януари 2022 в 09:19 3205 2

Снимка БТА/Архив

„Пълен локдаун за мен е изключен. През изтеклите 2 години минахме през почти целия набор от мерки и до голяма степен научихме уроците си: че не трябва да се хвърляме нито в едната, нито в другата крайност. Ако удариш много силно икономическия и социалния живот, хората не го приемат положително“, коментира по bTV главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Той отрече да се планира прекъсване на учебния процес заради Омикрон към момента и увери, че може да се стигне дотам, ако ситуацията критично се влоши.

Доц. Кунчев коментира данните за потвърдените случаи на новия вариант у нас:

„Факт е, че никой от тях няма нужда от медицинска помощ. Факт е, че те са пръснати във всички възрастови групи, като започнем от 10-годишни и свършим със 70- годишни“, обясни доц. Кунчев за установените вече случаи и уточни, че инфекцията при тези хора протича по-леко и те са на домашно лечение.

„Средната заболеваемост в страната в момента все още е около 350 на 100 000 души, което не е високо“, отбеляза доц. Кунчев.

Според него Омикрон много бързо ще стане доминиращ. „Във Великобритания имаше удвояване на случаите на всеки два дни", припомни той.

„Лошото е, че излизайки от четвъртата вълна, не слязохме до нормални граници, а останахме на една по-висока база, от която започва растеж“, посочи главният здравен инспектор.

„По-важно е колко хора ще имат нужда да влязат в болница, колко ще попаднат в интензивни отделения и какви жертви ще дадем – това е ключовото“, коментира доц. Кунчев и допълни: „Наблюденията показват, че при този вариант протичането на заболяването е малко по-леко, но и при по-ниска смъртност, когато са обхванати твърде много хора, натискът върху болниците ще е много голям“, прогнозира той.

Според него вариантът вече циркулира, особено по време на празниците.

„Аз очаквам бум не само в големите градове, ще го има и в ски центровете, неминуемо е това – всички знаехме, че след вълната в Западна Европа, ще дойде и у нас“, каза доц. Ангел Кунчев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!