Доц. Хинков: Излизаме от вълната, да се готвим за февруари

1/3 от общата смъртност се дължи на липсата на достъп до лечебно заведение, смята директорът на Националния център по обществено здраве и анализи

OFFNews 16 ноември 2021 в 09:58 10814 1

Снимка Архив

Наблюдава се тенденция на плато и постепенно спадане на броя на заразените в България. Това обяви доц. Христо Хинков от Националния център по обществено здраве и анализи по Нова телевизия.

По думите му това е в рамките на естествения ход на епидемията.

„Може би ще си отдъхнем и болниците също, но от друга страна, трябва да сме готови и за още една вълна през зимата - през февруари, както беше миналата година. Вирусът има една естествена крива и той има с какво да се храни”, допълни доцентът.

Според него никой не знае колко реално са хората, които са преболедували и са се срещнали с вируса, но не са били със симптоми.

„Хората без ваксини са по-слабо защитени, това е очевидно. Би трябвало, колкото е възможно, да не посещават заведения и места, където се събират много хора. Да си стоят вкъщи, особено възрастните”, каза още той.

Хинков смята, че мерките трябва да си останат каквито са били досега. „Локдаунът не решава проблема с епидемията. Вирусът само се потиска с него. Единствено ваксинацията може да го реши”, допълни доцентът.

По думите му около изборите се е наблюдавало „изключително грозно явление”.

„Това, че тази епидемия беше използвана за политически цели. Имаше директни призиви да не се ваксинират хората, което е изключително грозно”, смята представителят на Националния център по обществено здраве и анализи.

Според Хинков данните дават възможност мерките да се разхлабят.

„Не би трябвало да се очакват някакви драстични мерки. Информацията наистина показва, че излизаме от тази вълна. Болниците не са толкова натоварени. Трябва обаче задължително лечебните заведения да се оборудват с кислород”, призова той.

Той обясни, че големият проблем на тази епидемия била смъртността, която не е от коронавирус, а от други заболявания, които по една или друга причина не са получили лечение навреме.

„Във всеки случай поне 1/3 от общата смъртност се дължи на това. Предишните вълни са най-страшни. Проблемът е в липсата на достъп до медицинска помощ за хронично болни”, каза доц. Хинков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Атентатът в ''Света Неделя''. Лекция на проф. Вили Лилков