Доц. Хинков: Има анализ на смъртността от миналата година, но МЗ не го публикува

Заразените лица да се изолират по-строго под карантина, съветва директорът на НЦОЗА

OFFNews 02 юли 2021 в 10:01 3321 0

Снимка БТА/Асен Тонев

Ние правим доста анализи, миналата година направихме за смъртността, за състоянието на болниците и по-конкретно на инфекциозните отделения, но не можем да ги публикуваме без участието на здравното министерство. Това каза по bTV доц. Христо Хинков, директор на Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА).

Всяка година, от 15-20 години насам, изготвяме доклад за здравето на гражданите. Той се представя на министъра, внася се в Комисията по здравеопазване и после се качва на някой рафт – от това няма полза“, каза още Хинков и уточни, че от това не произтичат никакви действия.

Той коментира изнесените вчера данни за управлението на кризата от COVID-19 у нас. По думите му високата смъртност от коронавирус се обуславя от комплекс фактори - лош здравен статус, лошо състояние на здравната система, която не можа да се справи достатъчно добре, недостатъчно ефективно управление на кризата.

Директорът на НЦОЗА коментира и данните за заболеваемостта от COVID, според които сме на 21 място в ЕС, и третото място по смъртност. Според него причината вероятно е, че малък брой от заразените са били регистрирани в системата.

Той подчерта, че в много от мерките, които е предприемало предишното управление, е липсвала медицинска логика:

"В един период от време се затварят училища, обществени места и се оставят игрални зали. Създава се пропускателен режим по границите, който не е еднакъв за всички. Ако се затворят границите, не трябва да се допуска никой без отрицателен PCR тест, а сезонните работници са минавали свободно.

Христо Хинков коментира и репликата на директора на "Пирогов" проф. Асен Балтов към НЦОЗА "Следващата вълна ще я лекувате вие!":

"Ние не лекуваме, ние правим анализи и се опиваме да помогнем, ако няма информация, трудно ще се отговори на предизвикателството. Забележките не са насочени към медицинското съсловие. В Спешната помощ – хората са правили всичко по силите си, с намален човешки и материален ресурс."

Според доц. Хинков ваксинационния процес първоначално е набрал скорост, но в един момент е имало забавяне, тъй като хората са започнали да се колебаят от противоречивите послания, не е била добра и комуникацията на кампанията. Хинков смята, че трябва много ясно да се обясни на обществото колко е важно да се имунизира, защото хората имат съмнение.

Една от препоръките на центъра е сега, докато репродуктивното число на коронавируса е ниско, да се направи по-строга профилактика и превенция на огнищата на коронавирус. Заразените лица да се изолират по-строго под карантина, за да не инфектират хора извън своето близко обкръжение.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови