Доц. Дърленска: При деца с наднормено тегло не се препоръчва диета

OFFNews 13 септември 2023 в 14:48 1324 0

доц. Теодора Дърленска

Снимка Скрийншот

доц. Теодора Дърленска, председател на Българското сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания

Ако дете страда от затлъстяване, трябва да се търси лекарска помощ, защото това е заболяване. В никакъв случай обаче не се препоръчва диета дори при дете, което има наднормено тегло. Това заяви по БНТ доц. д-р Теодора Ханджиева-Дърленска, председател на Българското сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания.

"При дете с наднормено тегло или затлъстяване трябва да се промени начинът му на живот. Това включва хранене, физическа активност, сън, редуциране на времето за стоене пред екраните".

Половината от децата между 7 и 9 години у нас са с наднормено тегло и затлъстяване, сочат най-новите данни на Световната Здравна организация за страната. За Европа едно от три деца е с наднормено тегло или затлъстяване.

Данните са стряскащи, но следват световните тенденции. Между 40 и 70% от причините за затлъстяването са генетични фактори. Установени са различни гени, които водят до наднормено тегло. Много обаче е важно и как живеем. Семейството е ключът за това какви хранителни навици ще се развият в детето и след това идва влиянието на институциите - ясла, детска градина, училище, допълни доц. д-р Ханджиева-Дърленска.

Според статистиката 61% от децата на възраст между 7 и 9 години са с наднормено тегло и затлъстяване, като 50% от децата с този проблем остава и в по-късна възраст. Данните бяха съобщени на Международния конгрес по детско затлъстяване, който се проведе неотдавна у нас.

Според препоръките на СЗО до тригодишна възраст децата не трябва изобщо да ползват екрани, от 3 до 6 г. – максимум един час дневно, от 7 до 18 г. – максимум два часа дневно. Защото пребиваването пред дигитални устройства краде от времето за игра и за движение.

Специалистите се обедниха зад препоръката за формиране на държавната политика за промотиране на движението е много важна, защото тя създава условия за игра на децата, да има места, където те да спортуват на открито, да има площадки с фитнеси за детска възраст. И това да е безплатно, да бъде достъпно за всички деца.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки