61% от децата между 7 и 9 години у нас са с наднормено тегло

Основна причина за затлъстяването при децата е увеличеното време пред екран, констатират специалистите

OFFNews 11 септември 2023 в 11:28 2557 1

форум

Снимка PR Care

Международен конгрес по детско затлъстяване

Затлъстяването при децата навсякъде по света вече е проблем. В Европа едно от три деца е с наднормено тегло, докато в България 61% от децата на възраст между 7 и 9 години са с наднормено тегло и затлъстяване, като 50% от децата с този проблем стават възрастни със затлъстяване.

Тревожната статистика събра в Албена специалисти от 15 страни на 32-рия Международен конгрес по детско затлъстяване. Научният форум обедини 80 специалисти и бе организиран от Българското сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания, съвместно с Европейската група по детско затлъстяване.

Основните акценти в програмата на конгреса бяха превенцията и терапията на детското затлъстяване, диетологичните подходи в терапията, физическата активност и времето пред екран, психо-социалните аспекти на затлъстяването, фармакотерапията и бариатричната хирургия в детска възраст.

Превенцията включва различни мерки и програми на държавно ниво, насочени към промоция на здравословно хранене, физическа активност, ограничаване на часовете пред екран, осигуряване на достатъчно сън. Терапията е преди всичко в промяна на начина на живот, в създаване на здравословни хранителни навици, а диетите са неприложими, защото детският организъм се нуждае за развитието си от всички групи хранителни вещества. Ограничават се само пакетираните храни, защото са ултрапреработени и нямат никаква хранителна стойност. Семейството е ключово за хранителната и здравна култура на детето. Но обществото и държавата също са отговорни за правилното хранене, за физическата активност, за контрола на стоенето пред екран и за продължителността на съня при децата, обясни доц. Теодора Ханджиева-Дърленска – председател на Българското сдружение за проучване на затлъстяването и съпътстващите го заболявания.

Децата се движат все по-малко и една от основните причини за това е стоенето пред екран. Според препоръките на СЗО до тригодишна възраст децата не трябва изобщо да ползват екрани, от 3 до 6 г. – максимум един час дневно, от 7 до 18 г. – максимум два часа дневно. Защото пребиваването пред дигитални устройства краде от времето за игра и за движение.

„Държавната политика за промотиране на движението е много важна, защото тя създава условия за игра на децата, да има места, където те да спортуват на открито, да има площадки с фитнеси за детска възраст. И това да е безплатно, да бъде достъпно за всички деца“, допълни доц. Дърленска.

Трима специалисти от България изнесоха лекции на конгреса. Проф. Виолета Йотова от Медицинския университет във Варна откри форума с лекция за честотата на затлъстяването на Балканите. Доц. Милена Георгиева от БАН представи лекция за генетиката на затлъстяването. А проф. Веселка Дулева от Националния център по обществено здраве и анализи говори по темата Европейски и национални подходи за реформулиране на храните.

Концепцията обуславя сътрудничеството на науката с индустрията така, че на базата на научните изследвания да се променя съставът на храните – да се намалява съдържанието на трансмазнини, захар, сол и др.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!