Доц. Ангел Кунчев прогнозира, че пикът на новата вълна от коронавирус ще е преди изборите

OFFNews 14 февруари 2021 в 11:15 4162 1

"Пикът на новата вълна от COVID-19 ще се достигне преди изборите. Всичко зависи от разпространението на новите варианти на вируса. От последните дни имаме 68 положителни проби за британския вариант от 96 направени проби", заяви главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев пред БНР. 

По думите му при британския вариант на вируса има постепенен спад на средната възраст и тя е вече под 50 г. Все повече са случаите при по-млади хора. Този вариант няма промяна в посока на по-тежко протичане, повече усложнения или повече смъртни случаи. Но се предава по-бързо.

Доц. Кунчев поясни, че ваксинацията у нас се определя от доставките и наличните продукти и схема на имунизация, като България са направили повечето страни в света, малко са започнали първо с ваксинацията на възрастните хора.

"По повод ваксината на „Астра Зенека“ следваме указанията да се прилага без ограничения във възрастта на пациентите. Нямам съмнения в ефективността на ваксината. Опитът във Великобритания показва, че върши работа. През февруари ще започне ускоряване на доставките на ваксините от всички компании. Не е въпросът на кого кога ще направиш ваксина, а при повишените доставки това да стане максимално бързо. Договорили сме достатъчно количество ваксини, ще може да се избира, но няма да има желаещи да се ваксинират", допълни доц. Кунчев.

Ако има пречупване на кривата, която в момента върви нагоре, макар и бавно, и ако заболеваемостта се задържи под 200 на 100 000 души население, може да се разгледа възможността за отваряне на заведенията. Но доц. Ангел Кунчев не се ангажира с прогноза кога ще случи това.

"Броят на настанените в болница скочи над 3000, в интензивните отделения - над 300, което е показател, че сме в процес на разрастване. Плаши ме огромната умора в населението. Все по-малко разбиране за мерките ще срещаме, ще срещаме и повече емоционални реакции. Резултатът няма да е добър. Всяко общество ще напише бъдещото си развитие в зависимост от това колко спазва мерките и колко вярва на управляващите си", посочи Кунчев.

Прогнозата му е, че след навършване на година и половина от появяването на коронавируса и с настъпване на топлото време е реалистично да се мисли, че вирусът ще се самоограничи.

"Нещото, с което вирусът отговаря на натиска да го ограничим, е изменчивостта. За щастие коронавирусите не са толкова изменчиви, колкото други, които биха ни изненадвали всяка седмица. Но ако се намери вариант, който му дава големи предимства, ще е проблем за нас. Това обаче не може да се прогнозира", посочи инспекторът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

6136

1

WOW

14.02 2021 в 12:38

Прогнозата на този некадърник от края на януари беше вълна през средата на февруари. Датата дойде и нищо особено не става. Поредната, вече не броя за кой път, издънка. Сега е вдигнал мерник на изборите. По-скоро неговия шеф иска да ви наплаши. Посланието е ясно - не гласувайте.