Доклад: Всеки пети починал по света е жертва на вредни емисии

Изкопаемите горива са причина за смъртта на 8 милиона и 700 хиляди души през 2018 г. в глобален план, показва доклад на харвардски учени

OFFNews 10 февруари 2021 в 12:23 1402 0

Изкопаемите горива са причина за смъртта на 8 милиона и 700 хиляди души през 2018 г. в глобален план. Това означава, че всеки пети човек, починал през тази година, е жертва на вредните емисии в атмосферата. Тревожната констатация е на учени от Харвард, които представиха доклад след мащабно проучване, съобщи БНТ.

Замърсяването на въздуха, превърнало се в "невидим убиец", е много по-смъртоносно, отколкото се предполагаше досега. Изгарянето на въглища, петрол и природен газ има ужасни последици, не само върху климата, но и върху здравето на хората, предупреждават учените.

Комбинирахме статистически модел, който показва връзката между замърсяването на въздуха и преждевременната смъртност. Така открихме, че преждевременната смъртност е много по-голяма, отколкото досега предполагахме, обяснява Елойз Маре, доцент в Лондонския Университетски колеж.

При предишното сравнително проучване смъртните случаи, свързани със замърсяването на въздуха са били 4 милиона и 200 хиляди.

Горещите точки, които се открояват, са Китай и Индия, както и някои райони на Съединените щати, особено в североизточните части на страната, където използват много изкопаеми горива. Разбира се, има и критични точки в Европа.

Според проучването 30% от смъртните случаи в Източна Азия са свързани с вредните емисии от изкопаемите горива. За Европа, смъртността е почти 17%.

Бяхме изненадани от резултатите и колко голямо въздействие върху здравето има замърсяването от изкопаеми горива, допълва Маре.

Мръсният въздух отдавна се свързва не само с белодробни заболявания. Смята се, че той е причина за сърдечни заболявания, високо кръвно налягане и дори загуба на зрението.

Пандемията ограничи пътуванията и доведе до намаляване на замърсяването. Тъжната констатация на учените е, че ефектът от намалените нива на вредни емисии е много краткотраен.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови