До края на годината над 90% от хората ще се заразят с COVID-19

Има хора, които се заразяват за трети път, твърди бг лекар в интензивно отделение на болница в Германия

OFFNews 21 януари 2022 в 09:06 4893 1

Снимка Pixabay

До края на годината с COVID-19 ще се заразят над 90% от хората. Въпросът е кой ще е умрял и кой ще е оцелял, докато вирусът стане ендемичен. 

Това каза д-р Стоян Монев, лекар в интензивно отделение на болница в Германия, по БНР. 

Хората трябва да си изберат – искат да се срещат с вируса, както е било в Средновековието, без никаква защита и без никаква имунна система, или с ваксина, тоест да имат 95% шанс да не боледуват или да боледуват много леко, коментира той. 

По думите му в държавите с високо ваксинално покритие хора се заразяват отново, има и такива, които се заразяват за трети път. 

Сериозен брой болни и заразени в Германия има – днес те са около 140 000, но това са хора, които са само положителни, не боледуват тежко и не умират, каза д-р Монев. По думите му над 2/3 от населението в Германия подкрепя задължителна ваксинация, 72-73% от гражданите там са ваксинирани, но има и около 20-25% от населението, които са против такова решение.

Хапчетата не могат да спечелят битката с пандемията, смята д-р Монев. Цената за лечението на един пациент е много по-висока от цената, на която и да е от петте допуснати ваксини, уточни той.

За да се намали значително смъртността, новите лекарства трябва да се прилагат от първия до петия ден, те действат добре в началото на инфекцията, още с първите симптоми – например дразнене в гърлото при Омикрон, поясни лекарят. Хората трябва да знаят, че ако нямат възможност да го приемат от първи до пети ден това лекарство, то за тях не е никакво спасение, каза още д-р Монев. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови