До 6 месеца патронажна грижа за бебето и нови изследвания, платени от Касата, предлага МЗ

OFFNews 10 април 2023 в 12:14 1701 0

НЗОК

Снимка БГНЕС

Национална здравноосигурителна каса

Шест месеца, вместо 14 дни да е патронажната грижа за новороденото предвижда Проект на наредба за изменение и допълнение на Наредба № 9 от 2019 г. за определяне на пакета от здравни дейности, гарантиран от бюджета на Национална здравноосигурителна каса, внесен за обществено обсъждане от Министерството на здравеопазването.

Какви са предложенията

Разширява се периода, в който се оказват здравни грижи в дома на новородените деца. В момента патронажната грижа за новороденото, с посещения в дома, е ограничена до 14 дни след изписването на бебето от родилното отделение. Предлага се промяна в Приложение № 1а на наредбата за разширяване на обхвата на тази дейност до 6 месеца след изписване. 

Предлага се да бъдат включени нови видове медико-диагностични изследвания в извънболничната медицинска помощ, които досега не са покривани от НЗОК. Предлага се в Приложение № 2 „Специализирана извънболнична медицинска помощ“ от наредбата включването конкретно на следните видове изследвания:

В пакета дейности по медицинската специалност Клинична лаборатория

Маркери за сърдечна недостатъчност - Натриуретичен пептид (BNP) и фрагмент на прохормона на натриуретичния пептид (NT pro BNT); сърдечен тропонин; витамин D.

Маркерите за сърдечна недостатъчност и сърдечен тропонин отразяват степента на увреда на сърдечния мускул в резултат на различни етиологични причини и са включени в международните препоръки за проследяване на лечението при сърдечна недостатъчност.

Изследването на Витамин D е от значение както за деца във връзка с диагностично уточняване при рахит, така и при възрастни при диагностиката и проследяването на различни заболявания – остеопороза, заболявания на паращитовидните жлези, имунната система и др.

В пакета дейности по медицинската специалност Клинична имунология:

• Анти - dsDNA антитела

• Панел АNА профил (nR, NP/Sm, Sm, SS-A, Ro-52, SS-B, ScI70, PM-ScI100, Jo-1, CentrB, PCNA, dsDNA, Nucleosomes, His, ribP, AMA-M2, DFS70)

• Определяне на антифосфолипидни антитела в серум – ИгГ клас

• Определяне на антифосфолипидни антитела в серум – ИгМ клас

Изследванията се провеждат при диагностиката и проследяването на редица системни автоимунни и други заболявания.

Предлага се създаването на нова клинична процедура „Ендоваскуларно лечение на абдоминална аорта, долна празна вена и клоновете им“ в Приложение № 8 „Клинични процедури“ на наредбата. С процедурата се създава алгоритъм за миниинвазивно ендоваскуларно лечение, с който се урегулира тази дейност и се осигурява достъп на повече пациенти до такъв вид лечение.

В рамките на новата клинична процедура се предлага да бъде осъществявано интервенционално ендоваскуларно лечение на пациенти с: установена аневризма в аорто-илиачния сегмент; заплашваща руптура или руптурирала аневризма, симптоматична аневризма; хронична артериална недостатъчност на крайниците; остро настъпила оклузия на висцералните артерии или бифуркацията на аортата.

В клиничните пътеки по Приложение № 9 „Клинични пътеки“ от наредбата се предлагат промени, с които се актуализират включените в техния обхват заболявания и медицински процедури. 

Целта на предложените промени е да се актуализира на пакета здравни дейности, гарантиран от бюджета на НЗОК, за да се осигурят допълнителни възможности за здравно обслужване, диагностика и лечение на пациентите в извънболнични и в болнични условия.

В извънболничната медицинска помощ предложените промени целят да гарантират по-добро здравно обслужване в дома от медицински сестри, акушерски и лекарски асистенти на новородените деца и да разширят диагностичните възможности за лица с различни здравословни проблеми.

В обхвата на болничната медицинска помощ предложените изменения създават допълнителни възможности за лечение в рамките на пакета на НЗОК, както и актуализация на някои кодове на заболявания и терапевтични процедури в утвърдените алгоритми на клиничните пътеки.

Ако предвидените промени влязат в сила, трябва да бъдат предвидени финансови средства в Закона за бюджета на НЗОК от 2023 г.

Включването в пакета дейности на НЗОК на нови видове медико-диагностични изследвания ще намали необходимостта от заплащането им от пациентите, за които тези дейности са необходими при провеждането на диагностично-лечебния процес.

Пълният текст на проекта можете да видите тук. Срокът за обществено обсъждане е до 5 май 2023 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки