До 2050 г. случаите на деменция сред хората над 40 години ще се утроят

Всяка допълнителна година образование е свързана с намаляване на риска от заболяването, посочват американски учени

OFFNews 23 ноември 2022 в 11:45 900 0

възрастна жена

Снимка Pixabay

Близо 100 000 са болните от Алцхаймер в България

До 2050 година случаите на деменция сред хората на 40 и повече години почти ще се утроят, ако продължаваме да не се съобразяваме с рисковите фактори, предупреждават изследователи от Колумбийския, Браунския и Мичиганския университет, цитирани от БНР.

Всяка допълнителна година образование е свързана с намаляване на риска от деменция, допълват експертите.

Според статистиката деменцията поразява все повече хора и в България и в световен мащаб. Не са оптимистични и прогнозите на учените, че след 10 или 20 години броят на получилите тази диагноза ще намалее, тъкмо напротив. Пада и възрастта, на която се появяват симптомите.

Предполага се, че през 2050 г. в света ще има около 153 милиона души, страдащи от деменция. В България около 100 000 души са с болестта на Алцхаймер, а в САЩ приблизително 6,5 милиона американци са с от по-лека или по-тежка форма на деменция.

Изследване, чиито резултати бяха публикувани неотдавна показва, че в периода 2016-2017 година един на всеки 10 американци на възраст 65 и повече години е бил с диагноза деменция. В него са били включени 3496 души.

Целта е била да се установи не само колко често срещан е този неврологичен проблем сред американците, но и кои са факторите, които оказват влияние.

Учените открили, че деменцията, както и по-леките когнитивни нарушения, почти еднакво засягат мъжете и жените, но има разлики, произтичащи от раса, етническата принадлежност, условия и качество на живот, образование на засегнатите от това състояние.

Резултатите от проучването показали още, че тъмнокожите страдат по-често от деменция в сравнение с белите, а сред испаноговорящите са по-разпространени по-леките форми на когнитивни нарушения.

Като един от важните фактори, оказващи влияние за проявата на заболяването, се посочва нивото на образование. Според изследователите всяка допълнителна година образование е свързана с намаляване на риска от деменция.

Ниското образование е отбелязано като рисков фактор, но не по-малко важни са още ограниченият достъп до качествена храна, бедността и заседналият начин на живот, които също могат да бъдат причина за появата на този неврологичен проблем.

Като рискови фактори се отчитат затлъстяването и диабетът - все по-голям проблем в световен мащаб.

„Деменция” в превод от латински означава „без ум, без разум”. Това е нарушение на мозъчната активност или загуба на паметта. Обичайно заболяването се развива постепенно, но е възможно да се случи и внезапно.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!