До 2 години ще знаем какъв имунитет създават ваксините срещу COVID-19

Ваксината на "Пфайзер"/ "Бионтех" не е създадена набързо, те я резултат от разработвана 4-5 години платформа, категоричен е акад. Богдан Петрунов

OFFNews 09 декември 2020 в 09:30 1478 0

Снимка Архив

Ваксината е велико откритие, което ще спаси много човешки животи, но са необходими 1-2 години, за да се изясни какъв имунитет създават. Затова е необходимо да продължим да спазваме мерките, каза по bTV алергологът акад. Богдан Петрунов от БАН.

Към момента ваксините срещу COVID-19 като тази на „Бионтех“ и „Пфайзер“ доказано намаляват броя на тежко болните от коронавирус, но даже и изпитванията с по 40 000 души не могат да ни дадат бърз отговор за това дали препаратът предотвратява разпространението на инфекцията, коментира ученият. Въпреки това, той беше категоричен, че имунизацията трябва да обхване колкото се може повече хора.

Акад. Петрунов подчерта, че ще се ваксинира и вече се е записал в списъка на своя институт. По думите му скептичното отношение на голям процент от българите към имунизирането срещу коронавируса е причинено от липсата на активна информационна политика от страна на властите.

Няма бързо създаване на ваксината, тя е резултат от платформа, разработвана 4-5 години, проведени са грамадни проучвания, преди да създаде тази РНК платформа, коментира академикът за продукта на „Пфайзер“ и „Бионтех“.

По думите му „няма никакво основание да се мисли, че може да се отключат тежки автоимунни заболявания“ след прилагането на препарата.

„Прави се грешка между реактивност и странични реакции“, отбеляза акад. Петрунов, като обясни, че е нормално да има 5-10%, дори и по-висок процент пациенти със зачервяване, главоболие или температура, докато страничните реакции са с много по-сериозно въздействие върху организма и не са толкова чести.

„Всички трябва да бъдат с дълбокото съзнание, че трябва да бъдат имунизирани. Всички здрави хора от 16-18 г. нагоре без клинични прояви, без тежки вторични заболявания могат спокойно да бъдат имунизирани, но това трябва да се обсъди с личния лекар“, коментира акад. Петрунов, като подчерта, че няма риск и за преболедувалите COVID-19, особено заради това, че към момента не е ясна и силата на имунитета след прекарване на болестта.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови