Директорът на Пирогов: Подаването на оставка е бягство

OFFNews 07 януари 2024 в 11:01 1688 0

Валентин Димитров

Снимка БГНЕС

Валентин Димитров

Подаването на оставка е бягство, аз затова не си подавам оставката. Живеем в правова държава, ако всичко това, в което министър Хинков ме обвинява е вярно, аз подлежа на наказателна отговорност и ще си понеса последствията, това каза днес пред "Нова телевизия" директорът на "Пирогов" д-р Валентин Димитров.

"Не коментирам случаите с одита, защото съм написал две писма до прокуратурата и до АДФИ. Има назначени проверки, които текат в момента. Поемам ангажимента, когато приключат да изнеса данните от тях", добави той.

Димитров каза още, че когато някой се изказва трябва да носи отговорност за думите си. "Всички мои срещи с проф. Хинков са отразени в медиите. Последната беше когато дойде в болницата", поясни лекарят.

Хинков: Ако данните в доклада за Пирогов са измислени, ще си подам оставката

Равносметката за 2023 г. сочи, че е било трудна година за болница "Пирогов". "Трябваше да се възстанови нормалният ритъм на работа. В периода от 3 години по време на пандемията. "Пирогов" беше една от основните болници, заедно със "Света Анна" и ВМА в борбата с коронавируса", посочи докторът.

250 748 души са преминали през най-голямата спешна болница през изминалата година. От тях неосигурените са 18 000 души. Докарани от Спешна помощ са над 5 000 човека. Хоспитализираните, преминали и излекувани са 52 604 души. Това е с близо 10 хил. повече от предходната година. Това обясни още Димитров.

Денков за Пирогов: Ако има нарушения, ще има последствия

Относно случаите на деца с алкохолни натравяния по Нова година директорът каза, че не са се увеличили. Но самият факт, че има условия, при които малолетни употребяват алкохол и го правят до състояние, в което да стигнат до болница, е тревожен.

"Пирогов" беше превърната в COVID болница. Всички отделения лекуваха пациенти. В момента болницата няма сключена пътека с НЗОК и затова такива пациенти сега при нас не преминават", обясни Димитров.

Шефът на Пирогов готвел оттеглянето си, когато Хинков го уволнил

По случаят на жената, свързана с Алексей Петров, директорът потвърди, че тя е прекарала повече от месец в болницата. "Мерките за сигурност, които бяха взети, бяха сериозни. Имаше периоди, в които тя беше при нас, но не се знаеше. Това се прави винаги, за да се запази тяхната сигурност и достойнство", посочи директорът.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика