Шефът на Пирогов готвел оттеглянето си, когато Хинков го уволнил

OFFNews 10 декември 2023 в 18:00 11694 2

Валентин Димитров

Снимка БГНЕС/Антон Станков

Валентин Димитров

Уволненият директор на столичната болница "Пирогов" д-р Валентин Димитров обяви, че преди да бъде освободен, така или иначе е имал намерение да се оттегли от поста. Димитров твърди, че здравният министър Христо Хинков не е разговарял с него преди да го уволни. 

"След 4 месеца мислех да се оттегля. Водих разговори с мои евентуални заместници", заяви пред bTV д-р Валентин Димитров, който бе освободен от директорски пост в "Пирогов". 

По думите му всеки трус в "Пирогов" е трус в цялата системата на здравеопазването и вреди на хората. Д-р Димитров бе назначен през 2021 г., след като тогавшният премиер Кирил Петков уволни д-р Иван Поромански.

Д-р Валентин Димитров изтъкна, че той е първият директор, външен на лечебното заведение. Той е бил избран за директор на болницата с конкурс в Агенцията по публични предприятия.

Димитров обясни, че в момента общите задължения на болницата са 65 млн. лв., а при встъпването му в длъжност е имало 72 млн. лв. просрочени задължения с 10% лихва към различните доставчици на необходими стоки, които не са се обслужвали.

Не е вярно твърдението за декапитализация на дружеството, твърди д-р Димитров.

"Важно е да отбележа, че "Пирогов" е обвинен в неплатежоспособност, но към този момент няма нито едно просрочено задължение. Обслужаваме всичките си задължения, към доставчици, енергоносители и кредитори", каза той. 

По думите му няма нито едно забавено изплащане на заплата.

Бившият шеф на "Пирогов" изтъкна, че средната брутна заплата е нараснала с 25% спрямо предходната година - от 2632 лв. през 2022 г. е станала 3320 лв. за 2023 г.

На въпрос дали това увеличение стои в основата на финансова загуба от 7 милиона лева, констатирана от одриторите, Димитров отговори: "Тя е за предходен период и при отчета в края на годината се е приписала на мен. Това е несериозно”, твърди бившият шеф на "Пирогов".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1000

2

Пандилов

13.12 2023 в 10:21

наете ли как се убива банка?Хинков знае с медии и лъжи!

С лъжеца Хинков какви реформа ще правите?Искат се държавници !
Не може публично да тръби че Пирогов бил декапитализира!Що за глупост?Дори да е вярно,а то не е,като всява недоверие и плаши хората дали ще помогне на Пирогов?
Като централизира поръчките с цел по-ниска цена за крайния клиент,за касата ,ще гарантира ли бързина? Прозрачност?
Защо директорите на болници сега се назначават от министъра?
Нима докторите работещи във всяка болница не заслужават доверие сами да подберат най-умните и най-способни ръководители измежду тях?

900

1

Rex

10.12 2023 в 19:04

Хехехе, тоя тъкмо да напусне и да си харчи комисионните на воля и Хинков го уволнил и предал на прокуратурата.
 
X

Мистерии в Хераклея Синтика