Директорът на ФБР: Твърде вероятно е COVID-19 да е резултат от лабораторен инцидент в Ухан

OFFNews 01 март 2023 в 09:46 4352 1

медици

Снимка Getty Images

Триажен пункт за пациенти в COVID болница в Китай

Директорът на ФБР Кристофър Рей заяви, че пандемията от COVID-19 "твърде вероятно" е причинена от лабораторен инцидент в китайския град Ухан. Той говори два дни след като подобна хипотеза предложи американското министерство на енергетиката, предаде Франс прес.

"От известно време вече ФБР смята, че произходът на пандемията вероятно е свързан с лабораторен инцидент в Ухан", каза Рей в интервю за телевизия "Фокс нюз".

Нови разузнавателни данни разклатиха доверието в анализа на енергийното министерство, що се отнася до хипотезата за изтичане от лабораторията, казаха анонимни източници, цитирани от "Уолстрийт джърнъл", "Ню Йорк таймс" и Си Ен Ен.

Вестниците изтъкват, че министерството, което разполага с биологични лаборатории, е поставило на своя анализ маркера "слабо ниво на доверие".

В света на американското разузнаване цари сега още по-голямо разцепление – според някои COVID-19 се е разпространил чрез естествено предаване.

В Интервюто си Кристофър Рей обвинява Китай в опити да блокира разследването на САЩ за причините, довели до пандемията, отнела живота на близо 7 милиона души и дестабилизирала световните пазари месеци наред.

В понеделник говорителят на Съвета за национална сигурност на Белия дом Джон Кърби каза, че президентът на САЩ Джо Байдън подкрепя „цели правителствени усилия“ да се открие как е започнала пандемията от коронавирус.

Той обаче добави, че САЩ все още нямат ясен консенсус относно случилото се.

„Просто още не сме стигнали до категорични доказателства. Ако имаме нещо, което е готово да бъде представено на американския народ и Конгреса, ще го направим", казва Кърби, цитиран от Би Би Си.

Китайското правителство все още не е отговорило на обвиненията. Въпреки това в понеделник то отхвърли медийните съобщения, че Министерството на енергетиката на САЩ е оценило с „ниска увереност“, че COVID-19 е изтекъл от лаборатория в Ухан. 

Пекин цитира разследване на Световната здравна организация (СЗО) от 2021 г., което нарече теорията за лабораторно изтичане „изключително малко вероятна“.

„Някои страни трябва да спрат да повтарят разказа за „лабораторното изтичане“, да спрат да опетняват Китай и да спрат да политизират проследяването на произхода“, каза говорителката на външното министерство Мао Нин, цитирана от Би Би Си.

Разследването на СЗО беше силно критикувано,  а генералният директор на организацията призова за ново проучване.

Китайските пропагандисти прокараха своя конспиративна теория, според която коронавирусът е създаден и е изтекъл от Форт Детрик във Фредерик, Мериленд, на около 80 км северно от Вашингтон.

Преди време Форт Детрик е бил център на американската програма за биологични оръжия, а в момента там се помещават биомедицински лаборатории, изследващи вируси, включително ебола и едра шарка.

За научната общност е от ключово значение да определи произхода на коронавирусната пандемия, за да се бори с по-добри резултати срещу евентуална нова епидемична вълна.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови