Директорът на болница ''Чирков'' с отличие Лекар на София 2023

OFFNews 12 декември 2023 в 11:13 710 0

Димитър Петков

Снимка УМБАЛ "Проф. д-р Алексанъдр Чирков"

проф. Димитър Петков

Изпълнителният директор на УМБАЛ “Проф. д-р Александър Чирков” проф. д-р Димитър Петков получи престижното отличие "Лекар на София" 2023, съобщиха от лечебното заведение.

Наградата се връчва по традиция от Столичната лекарска колегия на Българския лекарски съюз и отличава най-добрите лекари за всеотдайния труд и отдадеността към професията.

Искам да изкажа благодарност от моя екип, който вече над 20 години се занимава с лечение на терминалната сърдечна недостатъчност. Освен сърдечните трансплантации, в които сме водещи, внедрихме в практиката около три вида изкуствени сърца. В момента работим с последния вид, който се прилага в цял свят. В случаите, когато не можем да оперираме пациенти, които се нуждаят от трансплантация ние поставяме изкуствени сърца, каза проф. Димитър Петков след като получи престижната награда.

Проф. Петков за здравето на сърцето: Избягвайте червените меса, особено след 50 г.

Той благодари на учителите си проф. Александър Чирков и проф. Генчо Начев, от които е учил през годините.

Проф. д-р Димитър Петков е доказан кардиохирург с огромен опит в областта и знания в медицината. Той е сред специалистите, въвели миниинвазивното митрално клапно протезиране в България и е с най-голям брой извършени сърдечни трансплантации у нас. Имплантира последно поколение изкуствени сърца, за които има основна заслуга да се доставят в България. Има извършени над 10 000 самостоятелни операции в почти всички области на сърдечната хирургия.

Нова генерация изкуствено сърце имплантираха в болница ''Чирков''

Направил е съществен брой операции на деца с вродени сърдечни малформации и на пациенти с тумори с различна големина, обхващащи жизненоважни структури на сърцето.

Проф. д-р Димитър Петков е въвел за първи път в България транскатетърното аортно клапно протезиране с достъпи през върха на сърцето, през възходяща аорта и през подключичната артерия. Сред останалите му заслуги в областта на медицината са минимално инвазивната видеоасистирана хирургия на митрална клапа и хирургичното лечение на туморни тромби във долната куха вена, ангажиращи сърцето и коремните органи.

Проф. д-р Димитър Петков е ръководител на Катедрата по сърдечносъдова хирургия и инвазивна кардиология към Медицинския университет – София. Има над 200 научни публикации в престижни национални и международни списания.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Мистерии в Хераклея Синтика