Дигитализираното здравеопазване във фокуса на форум

OFFNews 30 септември 2019 в 13:05 1624 0

Проблемите пред въвеждането на електронното здравеопазване и постиженията на дигиталната медицина бяха обсъдени на форума „От болнеолечение към здравеопазване чрез дигитализация". Той е организиран от Български клъстер за дигитални решения и иновации в здравеопазването. В събитието се включиха близо 400 лекари, представители на бизнеса, неправителствения сектор и държавата.

Росен Русинов от Българския клъстер за дигитални решения и иновации в здравеопазването отчете все по-голямо търсене на решения, които да осигуряват достъп на лекари, болници, пациенти и техните семейства до актуална информация в реално време.

„95% от клиничните изследвания се провалят поради липса на желаещи пациенти; само 10% от лекарите в света участват в такива проучвания", заяви Мая Златанова от FindMeCure. „Дигитализацията ще ни помогне да бъдем още по-близо до следващото лечение", заключи Златанова.

Дигиталните здравни решения са факт при застрахователите, коментира Светла Несторова, член на УС на Асоциацията на българските застрахователи. С две кликвания на телефона си пациентите си уреждат преглед, чрез геолокация са напътствани да стигнат до лекаря, и от телефона си дават обратна връзка за прегледа.

„Конкурентите ни за клиентско преживяване са Google иAmazon", допълни тя и поясни, че дигитализацията не е панацея, а средство за поставяне на човека и етиката в центъра.

Форумът „От болнеолечение към здравеопазване чрез дигитализация" е част от седмицата „Иновации за здраве", организирана от Посолството на Швейцария и Българо-швейцарската търговска камара.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Да помогнем на украинските деца!