Детското УНГ на ИСУЛ с последно поколение апарат, дарен Българската Коледа

Преди дни лекарите извадили батерия от носа на 10-годишно дете. Майката не знаела откога е там

OFFNews 25 ноември 2022 в 12:02 1809 0

доц. Цоло Цолов и д-р Тома Аврамов

Снимка УМБАЛ "Царица Йоана-ИСУЛ"

От ляво надясно: д-р Тома Аврамов и доц. Цоло Цолов от детското УНГ отделение на Клиниката по ушно-гърлени болести в ИСУЛ с новия апарат

Модерна видеоендоскопска система за диагностика на малки деца и кърмачета получи специализираното детско УНГ отделение към Клиниката по ушно-гърлени болести на УМБАЛ „Цоарица Йоанна – ИСУЛ“ от инициативата „Българската Коледа“.  

В болницата се намира единственият специализиран център в страната, в който се вадят чужди тела от дихателните пътища на деца.

С помощта на миниатюрна камера, която се намира на върха на оптичния риноларингоскоп, лекарите ще могат бързо и без травми да огледат дихателните пътища или хранопровода при деца, за които има съмнение, че са погълнали чуждо тяло или са с друга патология, засягаща дишането.

Апаратът е последно поколение и позволява прегледът да се направи и с местна анестезия, тъй като манипулацията е бърза и не наранява меките тъкани на устата и носа. Той се включва към специална апаратура, също дарена преди няколко години от „Българската Коледа“, и предполагаемите засегнати участъци се изобразяват на два екрана.

HD видеоендоскопска система за педиатрична назо-фаринго -ларингоскопия с инсертна част на видеоендоскопа до 3 мм, снимка: ИСУЛ

Специализираният център на УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ“ приема около 60 деца годишно, включително и съвсем малки бебета, с чужди тела в дихателните пътища, хранопровода, както и с друга патология. Освен за вадене на чужди тела, съвременното оборудване ще помогне и при кърмачета, които имат проблеми с дишането.

Спецификата при децата

Има разлика между ларинкса на дете и на възрастен човек. Едно бебе може едновременно да суче и да диша. При раждането ларинксът на някои кърмачета не е напълно развит и те изпитват затруднения с дишането. Това се проявява с характерни звуци, които силно стряскат родителите. В много от случаите състоянието отшумява с навършването на първата година. При други обаче това продължава по-дълго и се дължи на вродени аномалии, в резултат на което те страдат от недохранване и изостават в развитието си. Затова е важно да бъдат диагностицирани навреме, коментират специалистите.

Монети, сачми, батерии, безопасни игли - опасната "колекция" на доц. Цолов

В практиката си доц. Цоло Цолов и д-р Тома Аврамов са вадили от гърлото, дихателните пътища, носа и ушите на малчуганите какво ли не – 1-левови монети, топчета, сачми, безопасни игли, батерии. Въпреки че се казват „безопасни“, именно безопасните игли, наред с батериите, крият най-голяма опасност за децата. Ако се отворят в гърлото, иглите могат да предизвикат много сериозни разкъсвания.

Плоските батерии, каквито има в много играчки и лесно изпадат от тях, са в състояние да причинят тежки изгаряния, тъй като съдържат калиева основа, която разгражда тъканите, а остатъчният заряд причинява химична реакция, която, ако батерията заседне в хранопровода, може да предизвика и перфорация.

Началникът на Детското УНГ отделение доц. Цолов има цяла „колекция“ с предмети, вадени от дихателните пътища на децата.

"Колекцията" на доц. Цолов с извадени от дихателните пътища на децата предмети, снимка: ИСУЛ

Преди няколко дни се е наложило лекарите да извадят от носа на 10-годишно дете батерия, за която не се знае колко време е престояла там.

„Момченцето очевидно беше неглижирано от майката, която не можа да посочи от колко време синът ѝ е с главоболие и му тече гноевидна течност от носа“, разказва доц. д-р Цолов.

При прегледа лекарите откриват плоска батерия, която е заседнала в десния носен ход. С помощта на пълна анестезия успяват да я извадят, но тя вече е нанесла сериозни поражения в нослето – увреждане на носната преграда, където почти се е образувала дупка.

Много се вълнувам от новата придобивка. Искам специално да благодаря на експертите, които стоят зад инициативата „Българската Коледа“. Използвам случая да уверя хората, които даряват от средствата си, че всеки лев има значение и отива в полза на децата, които имат нужда от лечение, споделя доц. д-р Цоло Цолов, който вече над 40 години лекува деца.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Да помогнем на украинските деца!