Ден платен отпуск за профилактични прегледи предлага шефът на НЗОК

OFFNews 25 август 2022 в 14:38 1585 1

проф. Петко Салчев

Снимка БТА/Минко Чернев

проф. Петко Салчев, управител на НЗОК

Управителят на НЗОК проф. Петко Салчев призова да се помисли за въвеждането на допълнителен ден платен отпуск за профилактичен преглед. Според него това ще насърчи профилактиката в здравеопазването.

По думите на професора през последните две месеца се забелязва повишен интерес към профилактиката, , което според него се дължи на активността на на лекарите в извънболничната медицинска помощ медицинска помощ, които при постигане на определени проценти профилактирани пациенти, получават и по-високо заплащане от НЗОК. 

Кои дейности ще бъдат дофинансирани и какви безплатни прегледи и изследвания са предвидени за пациентите можете да прочетете тук.

Проф. Салчев изтъкна още, че през тази година клиничните пътеки са увеличени средно с 25%, но отказа да коментира дали от тези средства могат да се отделят пари за увеличение на заплатите в сектора. По думите му всяко лечебно заведение само преценява как да направи това.

Той обаче подчерта, че през последните два месеца заетостта на болничните легла е 47% и има намаление в обема на дейностите в болничната помощ. Това рефлектира и върху средствата, които болниците получават от НЗОК за реализирана лечебна дейност.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3767

1

Име на профила

25.08 2022 в 15:55

Това ще сработи само ако този ден се полага само след извършен преглед, а не просто да се ходи на преглед.

Тези, които ги мързи да ходят на преглед днес, но потенциално товарят здравната система утре - просто ще си вършат някаква друга работа, ако почивният ден просто им се полага.