Делта вариантът на COVID-19 е по-заразен

OFFNews 18 юни 2021 в 08:29 1859 0

Охарактеризирането на даден вариант на коронавируса отнема около два месеца.

Това обясни доц. Любомира Гломб, завеждащ отдел "Вирусология" в Националния център по заразни и паразитни болести за открития индийски вариант на вируса у нас, по бТВ. Технологичното време за обработване на тази база данни отнема не по-малко от месец и нещо, уточни тя.

Вчера здравният министър Стойчо Кацаров разпореди проверка какво е забавило известяването на индийския вариант у нас. По думите ѝ нашите лаборатории са напълно готови да хващат новите варианти на коронавиуса. Изпращането на проби по линия на Европейския съюз се прави, когато те са в прекомерно голямо количество.

„Трябва 5 до 10% от положителните проби да бъдат изпращани за секвениране. Ние имаме капацитет да секвенираме около 200 проби седмично“, обясни доц. Гломб. 

Вирусологът каза, че клиничната картина на индийския вариант не се различава, така че да може да бъде разпознат от останалите. „Световният опит показва, че „Делта“ вариантът няма променена клинична картина. Няма и тежко протичане, но е значително по-заразен“, допълни доц. Любомира Гломб. 

В момента у нас доминира британският вариант на коронавируса.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови