Държавните болници натрупали дългове за над 370 млн. лева

OFFNews 18 декември 2015 в 16:13 3507 3

Снимка БГНЕС

Държавните болници са натрупали дългове в размер на 371 млн. лева, като просрочените им задължения към 30 септември са в размер на 141 млн. лева. Това обяви здравният министър Петър Москов по време на парламентарния контрол.

Просрочените задължения са приблизително толкова, колкото са били и преди година, като има леко повишение - разликата е от порядъка на 1%, уточни министърът.

Той подчерта, че министерството следи дейността на лечебните заведения и предприема мерки за тяхното оздравяване и устойчивостта им.

Недостигът в бюджета на Здравната каса пък е от порядъка на 18 млн. лева, затова Касата ще се издължи на болниците и аптеките в началото на следващата година, обясни по-рано днес директорът на „Бюджет и финанси“ в институцията Ганка Аврамова, цитирана от Дарик.

Между март и ноември надлимитната дейност, която са отчели болниците е 54,9 млн. лева, като в тази сума влизат и използваните медицински изделия.

Болниците нямат право да я фактурират и НЗОК няма правно основание да я изплати, подчерта Аврамова.

По думите ѝ Касата дължи и 140 млн. лева на чужди фондове. Сега започва заплащането на сумите, за които е изтекъл 18-месечният безлихвен период. Те са в размер на около 60 млн. лева.

До момента средствата от надсъбрани здравни вноски са 23,5 млн. лева. Към тях ще бъде добавена и сумата от 10,5 млн. лева от вноски на граждани, осигурявани от държавата, допълни Ганка Аврамова.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews