"Не може да имаме нужда от малък хладилник, а да поддържаме 3 фризера"

OFFNews 01 декември 2015 в 16:47 4920 9

Снимка БГНЕС, Архив

Здравният министър Петър Москов

"Не може да имаме нужда от малък хладилник, а да поддържаме 3 фризера - с нашите пари, от нашата Здравна каса", заяви здравният министър Петър Москов след приемането на второ четене на бюджета на НЗОК за 2016 г.

По думите му определени политически баталии нямат нищо общо с действителността.

"Няма никаква драма - спазваме цялата философия на промените в закона за лечебните заведения и в закона за здравното осигуряване. НЗОК договаря с Лекарския съюз, както и с този на стоматолозите, общия обем услуги, които закупува. Що се отнася до болничната помощ, което е големият проблем, искам да нямате съмнения, независимо от лобистите, които са тук, в тази зала, че има правила, които важат за всички", посочи още министърът.

Той беше категоричен, че здравната каса ще изисква от всяка болница яснота за това, че на базата на разрешителните, които имат за определени видове дейности, да сключат пълния набор от клинични пътеки, които съответстват на нивото на болницата.

"Смисълът е НЗОК от името на пациента да договори оптималните услуги и да гарантира техния обем, обясни Москов.

"Ако има еманация на това как касата гарантира нуждите на пациентите като обем, то това е сключеният Национален рамков договор. От статистиката става ясно че нуждите, достатъчният обем за българските граждани , в този момент са за 7000 легла по-малко", уточни здравният министър.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!